Carų valdžioje: XIX amžiaus Lietuva

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Carų valdžioje: XIX amžiaus Lietuva
Publication Data:
Vilnius : Baltos lankos, 1996.
Pages:
359 p
Series:
Švietimas Lietuvos ateičiai
Notes:
Bibliografija ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė — Vietoj įvado — Rusijos režimas Lietuvoje — Pasipriešinimo ir išsivadavimo kovos — Katalikų bažnyčia politinėje ir socialinėje sferoje — Socialinių struktūrų raida — Kultūrų kryžkelės: savastis ir svetimybės — Vietoj epilogo — Modernios tautos link — Chronologinė lentelė — Sutrumpinimai — Bibliografija — Pavardžių rodyklė.
Keywords:
LT
19 amžius; Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Judėjimai / Movements; Socialinė struktūra / Social structure; Bažnyčios istorija / Church history.
Summary / Abstract:

LTŠi knyga nėra nuosekliai chronologiškai visus pagrindinius XIX amžiaus Lietuvos istorijos siužetus ir procesus aptariantis veikalas. Į XIX amžių bandyta pasižiūrėti kaip į sąlyginai vientisą epochą, todėl pasirinktas probleminis chronologinis dėstymo būdas, susitelkta ties problemomis ir procesais, kurie bendruose veikaluose iki šiol buvo mažiau nušviesti arba aprašyti perdėm ideologizuotai. Mažiau dėmesio skirta toms istorinio proceso pusėms, kurios, autorių nuomone, yra neblogai nušviestos ankstesnėse Lietuvos istorijos sintezėse. Be to, stengtasi parodyti istoriografinį kai kurių problemų kontekstą. Autoriai tikisi, kad taip parašyta knyga bus naudinga tiems, kurie linkę ne tik susipažinti su aprašomojo laikotarpio istorija, bet ir ją studijuoti. [Iš Pratarmės]

ISBN:
9986403693
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/100540
Updated:
2023-12-01 14:49:19
Metrics:
Views: 49
Export: