Mitologija šiandien : nacionalumo klausimai ir istorinės perspektyvos

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Mitologija šiandien: nacionalumo klausimai ir istorinės perspektyvos
Alternative Title:
Mythology today: nationality issues and historical perspectives
In the Journal:
Kultūrologija [Culturology]. 2009, t. 17, p. 30-45
Keywords:
LT
Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Mitai. Legendos. Padavimai / Myths. Legends. Stories; Politinė ideologija / Political ideology.
Summary / Abstract:

LTStraipsnis skirtas šiandieninėms mitologijos problemoms, kurias autorė savitai perpina su nacionalumo klausimais. Šį savo pasirinkimą autorė motyvuoja teiginiu, kad nacionalumas kaip aktuali šių dienų paradigma išsaugo metafizinį istorinį kontekstą ir atsiskleidžia naujomis prasminėmis inspiracijomis pasaulyje, kurio laikas skaičiuojamas virtualaus greičio matais, erdvę užvaldžiusios naujosios komunikacijos galimybės, o svarbiausios vertybės tapo reliatyvios. Autorė teigia, kad nacionalumo paradigmos plačiai manifestuojamos šių dienų Europoje. Teigiama, kad mitologizuodami praeitį ir istoriją, tampame savo pačių ieškojimų ir atradimų moralės įkaitais, kad pasitelkę idealaus žaidimo strategiją performuotume savo kasdienybę kaip intenciją amžinybės link. Manoma, kad istorinė retrospekcija gali prikelti iliuziniam įprasminimui ir tapatinimosi galių praplėtimui ar net pozityviam atgimimui. Tapatumo vizijos, siekiniai ir atradimai kuria analogijoms nepavaldų ir unikalų mitologinį lauką. Straipsnyje prieinama prie išvados, kad mitologija šiandien vertintina kaip ideologinis savimonės matmuo, universalus kodo šifras, demontuojanti ir vienijanti tapatumo galia. Mitiškumas teikia vertinimams ypatingą matmenį, įtikinančią pagavą ir laiko patvirtintą projekciją. Savasties dilema, autorės nuomone, aktualizuoja tapatumo mitologiją, nacionalumo sugestijoms kurdama patrauklią erdvę ir prasmingą perspektyvą, atverdama idealumo ieškiniui egzistencinį pavidalą.Reikšminiai žodžiai: Ideologija; Lietuviška tapatybė; Mitas; Nacionalumas; Realybė; Savastis; Tapatybė; Identity; Ideology; Lithuanian identity; Myth; Nationality; Reality; Selfism.

ENThe notion of historicity in search of identity predestines research scope and displays peculiar transcription possibilities. Nationality paradigms are widely manifested in modern-day Europe. Identity visions, quests and discoveries create a unique mythological field insubordinate to analogies. Mythology today has to be assessed as an ideological dimension of self-consciousness. Being mythical adds to the assessments a special dimension, a persuading grasp and time confirmed projection. Dilemma of self (selfism) actualizes the mythology of identity, providing nationality strategies with an attractive space and meaningful perspective, disclosing an existential conformation for the ideal quest. [From the publication]

ISSN:
1822-2242
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/23209
Updated:
2018-12-17 12:34:21
Metrics:
Views: 45    Downloads: 16
Export: