Apranga XVI-XVIII a. Lietuvoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Apranga XVI-XVIII a. Lietuvoje
Alternative Title:
Clothing in Lithuania in the XVI-XVIII centuries
Publication Data:
Vilnius : Aidai, 2003.
Pages:
389 p
Notes:
Bibliografija ir rodyklės.
Contents:
Pratarmė — Įvadas — Šaltiniai ir literatūra — Apranga feodalinėje visuomenėje: Gamyba; Medžiagos; Vilna; Linas; Šilkas; Medvilnė; Kailiai; Odos; Kaita laiko būvyje — Nuo tunikos iki delijos (XVI amžius): Vyrai; Moterys — Tolstant nuo Europos (XVII amžius): Vyrai; Moterys — Tradicijos ir naujovės (XVIII amžius): Vyrai; Kariniai mundurai; Civiliniai mundurai; Moterys — Pabaiga — Summary — Rodyklės: Iliustracijų rodyklė; Literatūros rodyklė; Sutrumpinimų rodyklė; Abėcėlinė temų rodyklė; Dalykinė temų rodyklė; Asmenvardžių rodyklė; Vietovardžių rodyklė.
Keywords:
LT
18 amžius; 16 amžius; Baltarusija (Belarus); Ukraina (Ukraine); Lietuva (Lithuania); Barokas / Baroque; Gotika / Gothic; Renesansas / Renaissance.
Reviews:
Apžvalga leidinyje Kuriantis protas brangesnis nei turtai… / sudarytoja Giedrė Mickūnaitė. Vilnius : Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2009. P. 165-170
Summary / Abstract:

LTKuo vilkėjo ir avėjo, kaip puošėsi ir šukavosi mūsų krašto žmonės XVI-XVIII a.? Ieškant atsakymų į šiuos klausimus, pirmą kartą senosios dailės tyrimų istorijoje aprėpiami tokie platūs socialiniai sluoksniai: valdovai ir didikai, kariai ir bajorai, miestiečiai ir valstiečiai, vyrai ir moterys, jaunuoliai ir vaikai, lietuviai ir kitataučiai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos gyventojai. Skvarbi gausios rašytinės ir vaizdinės medžiagos, per tris dešimtmečius surinktos Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse (Lenkijoje, Baltarusijoje, Latvijoje, Ukrainoje, Rusijoje), analizė iš praeities prikelia užmirštus audinių ir drabužių pavadinimus, atskleidžia sukirpimo ir pasiuvimo įvairovę, rekonstruoja dėvėsenos ir mados kaitos niuansus, išryškina tautinio savitumo ir europietiško bendrumo sąveiką. Tarp gausių monografijos iliustracijų nemaža niekada neskelbtų dailės kūrinių. Visa tai daro veikalą vertingą ir įdomų ne tik dailėtyrininkams bei scenografams, bet ir visiems neabejingiems mūsų kultūrai.Reikšminiai žodžiai: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Apranga; Gotika; Renesansas; Barokas; Clothing; Gothic; Renaissance; Baroque.

ISBN:
9955445580
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65570
Updated:
2022-01-15 17:29:31
Metrics:
Views: 587
Export: