Teisėsaugos institucijos

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Teisėsaugos institucijos
Edition:
2-asis leid.
Publication Data:
Vilnius : Justitia, 2001.
Pages:
237 p
Notes:
Pirmasis leidimas 2000 m. Bibliografija.
Contents:
Įvadas — I. Teisėsaugos institucijų disciplinos dalykas. Pagrindinės sąvokos ir sistema. Teisėsaugos institucijų sąvoka, uždaviniai ir bruožai. Teisėsaugos institucijų funkcijos ir veiklos kryptys. Teisėsaugos institucijų disciplinos dalykas ir sistema. Sąveika su kitomis teisės disciplinomis. Teisėsaugos institucijų disciplinos teisės šaltiniai — II. Teisminė valdžia. Teisminės valdžios sąvoka ir vieta kitų valstybės valdžių atžvilgiu. Teismas kaip teisminės valdžios dalis. Teismų sistema. Teisingumo sąvoka ir jo požymiai. Pagrindiniai teisminės valdžios funkcionavimo principai. Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas. Bendrosios kompetencijos teismai. Specializuoti administraciniai teismai. Teisminės valdžios administravimas. Teisminės valdžios savivalda — III. Prokuratūra. Prokuratūros vieta teisėsaugos institucijų sistemoje. Prokuratūros sistema ir struktūra. Prokurorų funkcijos ir kompetencija. Prokuratūros pareigūnų skyrimas ir atleidimas. Prokuratūros pareigūnų atestavimas ir laipsniai. Prokuratūros pareigūnų skatinimas ir drausminė atsakomybė — IV. Advokatūra. Advokatas ir jo vieta Lietuvos teisinėje sistemoje. Asmens pripažinimas advokatu. Teisė verstis advokato praktika. Advokato veiklos pagrindai. Advokatų savivalda — V. Parengtinio tyrimo institucijos. Parengtinio tyrimo esmė ir formos. Kvotos organų sistema. Kvotos organo įgaliojimai. Parengtinio tardymo organai ir jų įgaliojimai.— VI. Policija. Policijos sistema, uždaviniai ir funkcijos. Policijos pareigūno teisinis statusas. Priėmimas į tarnybą policijoje ir atleidimas iš jos. Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos. Kriminalinės policijos Interpolo Lietuvos nacionalinis biuras. Policijos rėmėjai — VII. Vidaus reikalų ministerijos Vidaus tarnyba. Vidaus tarnybos sistema, uždaviniai ir funkcijos. 2. Vidaus tarnybos pareigūno teisės, pareigos ir atsakomybė — VIII. Vidaus reikalų ministerija — IX. Specialiųjų tyrimų tarnyba. Specialiųjų tyrimų tarnybos uždaviniai ir funkcijos. Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų teisės, pareigos ir veiklos ribojimai. Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų priėmimas į tarnybą ir atleidimas iš jos — X. Valstybės sienos apsaugos tarnyba — XI. Karo policija — XII. Valstybės saugumo departamentas — XIII. Teisingumo ministerija — XIV. Notariatas. Notariato sąvoka, funkcijos ir uždaviniai. Notaras ir notariatas. Notarų veiklos principai. Notariato savivalda — Norminė medžiaga.
Keywords:
LT
Teisininkai / Legal profession; Teismai. Teismų praktika / Courts. Case-law; Viešoji tvarka ir saugumas / Public order and safety.
Summary / Abstract:

LTReikšminiai žodžiai: Advokatūra; Ikiteisminio tyrimo institucijos; Policija; Teisingumo ministerija; Teismai; Teisėsaugos institucijos; Vidaus reikalų ministerija; Advocacy; Courts; Institutions of pretrial investigation; Justice institutions; Law enforcement authorities; Ministry of internal affairs; Ministry of justice; Police.

ISBN:
9986567599
Subject:
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/42041
Updated:
2017-01-29 15:51:22
Metrics:
Views: 248
Export: