Sovietinis saugumas Lietuvoje 1940-1953 metais: MVD-MGB organizacinė struktūra, personalas ir veikla

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Sovietinis saugumas Lietuvoje 1940-1953 metais: MVD-MGB organizacinė struktūra, personalas ir veikla
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 1999.
Pages:
415 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė — SOVIETINIO SAUGUMO STRUKTŪRA IR FUNKCIJOS LIETUVOJE / Inga Petravičiūtė: Įvadas; Sovietinis saugumas 1940-1944 metais; Represinės struktūros pokario Lietuvoje; Vidaus reikalų sistema; Valstybės saugumo sistema; Saugumo aparatas po J. Stalino mirties — MVD-MGB DARBUOTOJŲ PERSONALINĖ SUDĖTIS / Liudas Truska: Įvadas; LKP(b) kadrų politika. Nacionalinių čekistų rengimas; NKVD-NKGB pirmuoju sovietmečiu (1940-1941); NKVD (MVD) personalas 1944-1953 metais; NKGB (MGB) personalas 1944-1953 metais — TERORAS IR KARO NUSIKALTIMAI / Arvydas Anušauskas: Pirmieji masiniai suėmimai; „Baimės ministerija“; Kalėjimai ir tardymai; Birželio trėmimai; Lietuvių naikinimas pirmosiomis karo dienomis; Lietuvių naikinimas lageriuose ir tremtyje 1941-1944 metais; Masiniai trėmimai; Baudžiamosios operacijos ir jų aukos; Teroro metodai — MVD-MGB VADOVAUJANČIŲJŲ DARBUOTOJŲ BIOGRAFINIAI DUOMENYS / Parengė Liudas Truska — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
20 amžius; Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Represijos / Repression; Tremtis. Tremtiniai / Deportees. Exile; Žmogaus teisės / Human rights.
Summary / Abstract:

LTGyvojoje atmintyje dar neišblėso laikas, kai XX a. viduryje lietuviai tarsi vergai buvo vežami į Sibirą. Vieni kitus keitę okupantai visokiais būdais fiziškai ir dvasiškai naikino buvusios nepriklausomos valstybės piliečius. Dabar tai vadiname teroru, genocidu ir karo nusikaltimais. Teroras ir genocidas buvo svarbiausi Lietuvos sovietinimo, jos visuomenės ardymo būdai. Komunizmas savo nusikaltimus dangstė žodžiu „slopinimas". Tokio „slopinimo", arba „raudonojo teroro", objektu buvo tapęs kiekvienas trukdęs įgyvendinti komunistines doktrinas, joms priešinęsis ar kitaip savo nepasitenkinimą reiškęs žmogus. Sovietų Sąjunga, pasirašinėdama tarptautines konvencijas dėl atsakomybės už genocidą, tuo pačiu metu mėgino pirmiausia fiziškai, o vėliau ir dvasiškai sunaikinti visas savo pajungtas tautas. Buvo naikinami ne „nacionalistai“, „buožės“ ar kitaip vadinti žmonės. Nuo 1940 m. lietuvių tauta, kaip ir kitos pagal Molotovo-Ribbentropo paktą į Sovietų Sąjungos valdžią patekusios tautos (estai, latviai, lenkai, Vakarų Ukrainos gyventojai), tapo sovietinio genocido ir teroro auka. Tautybė turėdavo lemiamos reikšmės, kai būdavo sprendžiamas konkretaus žmogaus likimas.Kai kurie genocido būdai (įkalinimas GULAG'o lageriuose, ištrėmimas į Sibirą ir Šiaurę) nereiškė, kad lietuviai iš karto bus fiziškai naikinami. Bet vertinant pagal Genocido konvenciją (1948) tiems žmonėms nepriklausomai nuo represavimo būdo buvo sudarytos nepakeliamos gyvenimo sąlygos. To padarinys - sunaikinta didelė tautos dalis. Dabar jau įvardijame tuos nusikaltimus vykdžiusius žmones ir struktūras. XX a. pabaigoje laikas yra šių nusikaltėlių sąjungininkas, jis nuslepia jų nusikaltimų pėdsakus ir pasiglemžia iš gyvenimo likusias gyvas aukas, nusikaltimų liudininkus ir pačius nusikaltėlius. Atkurti istorinį teisingumą galbūt padės šis leidinys, apibūdinantis sovietines represines struktūras (NKVD, MVD, NKGB ir MGB) ir žmones, kurie 1940-1953 m., užimdami aukščiausius postus, tose nusikalstamose institucijose planavo ir okupuotos Lietuvos teritorijoje vykdė karo nusikaltimus bei nusikaltimus žmonijai. [Pratarmė]Reikšminiai žodžiai: NKVD; MVD; MGB; KGB; Stalinizmas; Trėmimai; Represijos. Keywords: NKVD; MVD; MGB; KGB; Stalinism; Deportations; Repressions.

ISBN:
9986757320
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/97375
Updated:
2022-12-29 11:34:40
Metrics:
Views: 48    Downloads: 17
Export: