Antrasis pasaulinis karas ir Holokaustas

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Antrasis pasaulinis karas ir Holokaustas
In the Journal:
Contents:
Žydai sovietinėje Lietuvoje 1940-1941 metais — Holokaustas Lietuvoje 1941-1944 metais — Antinacinis žydų pasipriešinimas.
Keywords:
LT
20 amžius. 1940-1990; Žydai / Jews; Nusikaltimai žmogiškumui / Crime against humanity; Judėjimai / Movements; Tremtis. Tremtiniai / Deportees. Exile.
Summary / Abstract:

LT1941 m. vasarą ir rudenį įvykusios masinės žudynės užklupo žydus netikėtai ir nepasiruošusius aktyviam pasipriešinimui. Paaiškėjus tikriesiems nacių siekiams - visiškai sunaikinti žydų tautą - liko tik du keliai: aktyviai priešintis arba susitaikyti su tragišku likimu. Žydų aktyvistai, ypač jaunimas, atsigavę po pirmųjų nacių okupacijos mėnesių ir patirtų žudynių, pradėjo steigti slaptas pogrindžio grupes ir organizacijas bei ruoštis ginkluotam ir neginkluotam visuotiniam pasipriešinimui prieš vokiečius ir jų kolaborantus. Sąlygos pasipriešinimui buvo ypač nepalankios (masinės žudynės, likusių gyvų žmonių uždarymas gerai saugomuose getuose, menkos galimybės užmegzti santykius su išoriniu pasauliu, ginklų stoka, daugumos vietos gyventojų abejingumas arba priešiškumas žydų tautai ir 1.1.), tačiau palaipsniui į pasipriešinimo judėjimą įsitraukė vis daugiau žmonių. Iki 1941 m. pabaigos beveik visi Lietuvos provincijoje gyvenę žydai buvo išžudyti, laikinai palikti gyventi keliasdešimt tūkstančių žydų Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Švenčionių getuose. Šie getai tapo žydų pasipriešinimo judėjimo centrais kartu su miškuose veikiančiais žydų partizanų būriais. [Iš straipsnio, p. 473]

Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/103355
Updated:
2023-08-24 13:17:13
Metrics:
Views: 15
Export: