Pilietinė visuomenė ir jos priešai : autoritetas, tiesa ir viešoji erdvė XXI amžiaus pradžios Lietuvoje

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Pilietinė visuomenė ir jos priešai: autoritetas, tiesa ir viešoji erdvė XXI amžiaus pradžios Lietuvoje
Publication Data:
Vilnius : Versus aureus, 2004.
Pages:
172 p
Contents:
Pratarmė — Neapykantos diskursai ir meilės simuliacijos — Antiamerikanizmas (1) — Antiamerikanizmas (2) — Keletas politiškai nekorektiškų minčių apie politinį korektiškumą — Selektyvusis pacifizmas — Populizmas: politikos liumpenizacija ir klounada liaudies vardu — Senosios fobijos ir naujosios retorikos — Neapykantos kultūra ir viešosios erdvės iliuzija internete — Keleto kelionių ir min6iųžemėlapis — Europos kultūros parlamento sesija Briugėje — Europos kultūros parlamento sesija Grace — Ar Budapeštas taps Vidurio Europos sostine? — Tarp Vidurio Europos ir Balkanų (1) — Tarp Vidurio Europos ir Balkanų (2) — Imagologija ir viešoji erdvė — Lietuvių imagologų spindesys ir skurdas — Kiek kainuoja opiumas liaudžiai? — Ar tikrai mirė ideologijos, arba ką reiškia Arnoldo Schwarzeneggerio pergalė Lietuvai? — Kuo filmai padeda suprasti nūdienos politiką — Autoriteto ir viešosios nuomonės pabaiga? — Keletas minčių apie garbę ir prietarą — Ar gali reitingai pakeisti kriterijus ir normas? — Lietuvos krizė — Paprastas paksizmas — Ar galėjo Valdas Adamkus laimėti rinkimus? — Lojalumo ir pagarbos dilema — Mūsų nerimo ruduo — Ar gims Lietuvos visuomenė? — Kuklus antivalstybinės Prezidentūros žavesys — Daugiapartinė demokratija prieš antipolitiką — Nejaugi morali politika Lietuvoje tebelieka fikcija? — Valdžios mechanikai prieš pilietinę visuomenę — Vargas dėl proto? — Naujieji kvislingai — Tragedija ar farsas? — Krizės pamokos.
Keywords:
LT
Diskriminacija. Konfliktai / Discrimination. Conflict; Politika / Politics; Politinė ideologija / Political ideology; Viešosios erdvės / Public spaces.
Summary / Abstract:

LTŠi knyga gimė iš trumpų kritinių etiudų ir poleminių komentarų, publikuotų 2003-2004 metais internetiniuose laikraščiuose Omni laikas ir Akiračiai. Galima būtų juos pavadinti 2003-2004 metų minčių žemėlapiu. Didžiojoje šių esė daugiausia analizuojami Lietuvos politikos įvykiai ir procesai - visų pirma nuo 2003 m. prezidento rinkimų prasidėjusi bei penkis mėnesius trukusi (ir deja, anaiptol dar nepasibaigusi) mūsų valstybės ir politinės sistemos krizė. Kai kuriose esė analizuojami bendresni nūdienos pasaulio politikos ir kultūros reiškiniai bei sąmonės tendencijos, o sykiu ir globalizacijos keliama intensyvi, nenuspėjama socialinė kaita tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje. Į knygą taip pat įtraukti ir autoriaus kelionių bei gyvenimo įvairiose šalyse įspūdžiai ir jų analizės fragmentai. Ši knyga apie tai, kaip Lietuva patenka į globalizuotą erdvę, kaip susiduriame su pačiomis opiausiomis nūdienos pasaulio politinėmis dramomis ir moralinėmis dilemomis, ir kaip mūsų akyse žmonės praranda pasaulio aiškumo, tikrumo bei savo emocinio saugumo pojūtį. Tai knyga apie tai, kaip dramatiškai keičiasi mūsų visuomenė. Todėl leidinyje tiek daug vietos skirta senosioms ir naujosioms fobijoms, prietarams, stereotipams, moderniojo pamišimo formoms ir atviriems bei užmaskuotiems neapykantos diskursams. Bet sykiu joje daug rašoma ir apie nebijojimą atvirai žvelgti į save ir pasaulį. [Iš pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Pilietinė visuomenė; Autoritetas; Tiesa; Viešoji erdvė; Populizmas; Antipolitika; Neapykanta; Politinis korektiškumas; Civil society; Authority; Truth; Public space; Populism; Anti-politics; Hatred; Political correctness.

ISBN:
9955601221
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/66256
Updated:
2020-12-07 21:17:36
Metrics:
Views: 88
Export: