Leksikos ypatumai Mykolo Karčiausko poezijoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Leksikos ypatumai Mykolo Karčiausko poezijoje
Alternative Title:
Lexical characteristics of Mykolas Karčiauskas' poetry
In the Journal:
Valoda - .... Valoda dažādu kultūru kontekstā [Language. Language in Various Cultural Contexts]. 2012, P. 382-389. (Zinātnisko rakstu krājums ; 22)
Keywords:
LT
Mykolas Karčiauskas; Krinčinas; Panevėžys; Lietuva (Lithuania); Leksika. Kalbos žodynas / Lexicon; Lietuvių literatūra / Lithuanian literature; Poezija / Poetry; Tarmės. Dialektai. Dialektologija / Dialects. Dialectology.
Summary / Abstract:

LTNaujosios šiuolaikinės poezijos kontekste Mykolas Karčiauskas įdomus savo kūrybos leksiniais ypatumais, bandymais reformuoti kalbą. Karčiauskas yra ne tik žodžio meistras, gebantis iš užmaršties prikelti, atgaivinti beišnykstantį žodį arba, esant reikalui, nepriekaištingai nukaldinti naują, bet ir labai atsakingas ir sąmoningas kalbos vartotojas. Karčiausko kūryboje, ypač poezijoje, apstu naujadarų, negirdėtų tarminių žodžių, nepriekaištingai įliejamų į kūrinio kontekstą, taip jam suteikiant nepakartojamo gyvumo, savito skambesio bei muzikalumo. Iš išrinktos medžiagos matyti, kad Karčiausko poezijos kalbinės raiškos pagrindą sudaro ekspresyvioji ir tarminė leksika, o išskirtinumo jai suteikia itin autoriaus pamėgti kai kurie žodžių darybos būdai (įvairūs vediniai, dūriniai) ir kt. Susipažinus su pagrindiniais Karčiausko poezijos leksiniais ypatumais, aiškiai matyti, kad jie neatsiejamais saitais yra susiję su gimtąja Krinčino tarme, priklausančia aukštaičių – šiaurės panevėžiškių plotui. Straipsnyje aptariami Karčiausko poezijos ekspresyviosios leksikos pavyzdžiai, frazeologinės tarmybės, vaizdingieji posakiai ar palyginimai, gausiai pasitaikančios deminutyvinės formos, ypač su priesagomis –elis, –elė, būdingomis poeto gimtojo krašto šnekamajai kalbai. Straipsnyje prie tarminės leksikos skiriamos tarmybės (dialektizmai), senieji barbarizmai ir hibridai bei kai kurios tarminės žodžių pateikimo formos, gana dažnos Karčiausko poezijoje. Be minimų deminutyvinių barbarizmų, galima rasti ir kitokių, dažniausiai susijusių su kasdiene buitimi, bažnytinėmis šventėmis ar apeigomis.Reikšminiai žodžiai: Dialektizmai; Leksika; Lietuvių poezija; Lingvistinė ekspresija; Mykolas Karčiauskas; Panevėžiškiai; Poezijos kalba; Tarmybės; Tarmė; Šiaurės; Šiaurės panevėžiškiai; Žodynas; Dialect; Dialectalism; Dialectisms; Lexis; Linguistic expression; Lithuanian poetry; Mykolas Karčiauskas; Mylolas Karčiauskas; Northern Panevėžys subdialect; Poetry language; The Northen Panevėžys district; Vocabulary.

ISBN:
9789984146010
ISSN:
1691-6042
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/53677
Updated:
2022-08-30 17:10:29
Metrics:
Views: 24    Downloads: 2
Export: