Lietuvos partizanų kovos ir jų slopinimas MVD-MGB dokumentuose 1944-1953 metais

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvos partizanų kovos ir jų slopinimas MVD-MGB dokumentuose 1944-1953 metais
Editors:
  • Gaškaitė, Nijolė, sudarymas [com]
  • Kašėta, Algis, sudarymas [com]
  • Starkauskas, Juozas, sudarymas [com]
Publication Data:
Kaunas : Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga Pasaulio lietuvių bendruomenė, 1996.
Pages:
722 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Įvadas — Knygoje vartotų terminų žodynėlis — Trumpinimai — Dokumentų sąrašas – Dokumentai — Išplėstinė asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
20 amžius; 20 amžius. 1940-1990; Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Kariuomenė / Army.
Summary / Abstract:

LTŽlugus Sovietų Sąjungai, Lietuvoje, lyginant su kitomis okupuotomis Baltijos šalimis, išliko gausiausias SSRS KGB padalinio archyvas. Nors 1988-1991m., ruošiantis galimam Sovietų Sąjungos subyrėjimui šis archyvas buvo gerokai ištuštintas - dalis dokumentų išvežta į Rusiją, dalis, pakeitus saugojimo terminus ar skubotai 1991 m. rugpjūtyje traukiantis iš pastato, sunaikinta - tačiau vis tik šiame archyve išliko apie ketvirtis milijono bylų. Didžioji jų dauguma buvo rašytos partizaninio karo metais. Okupuotų kraštų gyvenimas "geležine uždanga" buvo slepiamas nuo laisvojo pasaulio, o dar budriau saugotos represinių tarnybų veiklos paslaptys. Ši informacija (iki tol niekur neskelbta, rašyta vidaus reikmėms ir prieinama tik labai siauram ratui tų pačių represinių tarnybų darbuotojų) tapo Nepriklausomos Lietuvos Respublikos nuosavybe. Iš šių dokumentų galima susidaryti vaizdą apie tai, ką išgyveno žmonės, tautos ir valstybės "blogio imperijoje", koks buvo to blogio realizavimo mechanizmas, kas ir kokiomis priemonėmis stiprino šią totalitarinę sistemą, kaip po dešimties metų žūtbūtinio pasipriešinimo jai pavyko užgniaužti ne tik partizaninį karą, bet ir paveikti visuomenės sąmonę tiek, kad šis karas būtų beveik pamirštas. [Iš Įvado]Reikšminiai žodžiai: Rezistencija; SSRS; Represijos; Pasipriešinimas; Karas. Keywords: Resistance; USSR; Repressions; War.

ISBN:
9986577187
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/97325
Updated:
2022-11-29 07:27:45
Metrics:
Views: 41    Downloads: 12
Export: