Mokymo(si) teorijų raida bei šiuolaikinės kryptys

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Mokymo(si) teorijų raida bei šiuolaikinės kryptys
In the Book:
Edukologijos inžinerijos link / sudarė ir parengė Elvyda Martišauskienė. Vilnius: Lietuvos edukologijos universiteto leidykla, 2015. P. 26-71
Contents:
Fundamentinės mokymosi teorijos: Įvadas; Teorijos apibrėžtis; Bihevioristinė mokymo(si) teorija; Kognityviojo mokymo(si) teorija; Humanistinio mokymo(si) teorija; Konstruktyvistinė mokymo(si) teorija; Pamatinių mokymosi teorijų palyginimas — Šiuolaikinės mokymo(si) linkmės: Konektyvistinė mokymo(si) teorija; Savivaldus mokymasis; Refleksyvusis mokymas(is); Alternatyvusis mokymas(is); Apibendrinimas; Post scriptum; Mokymo(si) apibrėžtys; Literatūra.
Keywords:
LT
Ugdymas / Education.
Summary / Abstract:

LTMokymasis visada lydėjo žmogų visą jo gyvenimą, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo apibendrintas mokslinių teorijų lygmeniu, ar buvo institucionalizuotas. Išliko ir mokymosi pagrindinis mechanizmas: turimo žinojimo, reiškiamo pavyzdžio atgaminimu, supratimu, intuicija, empirinėmis ar mokslo žiniomis ir kt., bei aktualios praktikos, kaip jį taikyti, ryšys. Visa mokslo istorija juo grindžiama. Šiais daugelyje šalių visuotinio institucionalizuoto mokymosi laikais problemos dažniausiai kyla dėl to, kad pagrindinis dėmesys skiriamas išplėtotoms mokslo žinioms perteikti (įgyti), kas aktualu visuomenei, o ne pačiam mokymuisi. Panašių klausimų kilo ir anksčiau: pagal tai, kam - žinioms ar gebėjimui veikti - teiktini prioritetai, buvo išskirtos materialiojo ir formaliojo lavinimo kryptys, kurios, atsižvelgiant į vyraujančią paradigmą, įvairiai persipynė. Akivaizdu, kad, išėjus į virtualiąją erdvę, žinių ir mokymosi gebėjimų (tik šiuokart visą gyvenimą) idėja vėl aktuali, naujai skatinanti peržiūrėti teorijos ir praktikos sąlytį mokantis. Tyrimo objektas - mokslinė ir metodinė literatūra apie ugdymą ir ugdymąsi. Šio tyrimo tikslas - išryškinti fundamentinių mokymosi teorijų edukacinius aspektus ir šiuolaikines kryptis. [Iš Įvado]Reikšminiai žodžiai: Mokymo teorijos; Mokymosi teorijos; Ugdymas; Ugdymasis; Teaching theories; Learning theories; Education; Learning.

ISBN:
9789955209942
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92073
Updated:
2022-03-03 14:41:07
Metrics:
Views: 236
Export: