Europos Sąjungos teisė ir Lietuva

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Europos Sąjungos teisė ir Lietuva
Editors:
Vadapalas, Vilenas, redaktorius [edt]
Publication Data:
Vilnius : Justitia, 2002.
Pages:
335 p
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
Pratarmė — I. Bendrieji stojimo į Europos Sąjungą klausimai. 1. Lietuvos Respublikos stojimo į Europos Sąjungą konstituciniai pagrindai / Vilenas Vadapalas ; 2. Europos Sąjungos ateities teisinės problemos / Vilenas Vadapalas, Marija Anciuvienė, Irmantas Jarukaitis ; 3. Referendumas ir stojimas į Europos Sąjungą / Irmantas Jarukaitis, Daiva Stepanienė, Skirgailė Žaltauskaitė-Žalimienė ; 4. Stojimo sutartis Europos Sąjungos teisėje / Saulius Lukas Kalėda ; 5. Užsieniečių teisė įgyti žemę Lietuvos Respublikoje ir stojimas į Europos Sąjungą / Vilenas Vadapalas, Irmantas Jarukaitis — II. Žmogaus teisių apsaugos pagrindai Europos Sąjungos teisėje. 6. Bendrieji teisės principai ir žmogaus teisių apsauga Europos Sąjungoje / Marija Anciuvienė ; 7. Europos Sąjungos konstitucija ir Pagrindinių teisių chartija / Saulius Katuoka ; 8. Lietuvos Respublikos pralaimėtos Europos žmogaus teisių teisme bylos: teisinės pamokos ir perspektyvos / Danutė Jočienė ; 9. Lietuvos teisės derinimas su Europos Sąjungos prieglobsčio teisynu (acquis): pagrindiniai aspektai ir problemos / Lyra Vysockienė — III. Kai kurių veiklos sričių reglamentavimas Europos Sąjungos teisėje - problemos ir aktualijos. 10. Europos Sąjungos bendrosios užsienio ir saugumo politikos raida ir įgyvendinimo problemos / Zenonas Petrauskas ; 11. ES bendrosios gynybos politikos teisiniai aspektai / Dainius Žalimas ; 12. Europos Sąjungos asmens duomenų apsaugos teisinis reguliavimas interneto kontekste / Mindaugas Civilka ; 13. Internetinės telefonijos teisiniai aspektai / Irmantas Jarukaitis ; 14. Europos Bendrijos konkurencijos teisės reforma ir jos įtaka Lietuvos teisei / Irmantas Norkus ; 15. Asmenų judėjimo laisvė pagal Europos Bendrijos teisę / Skirgailė Žaltauskaitė-Žalimienė ; 16. Profesinės kvalifikacijos pripažinimas pagal Europos Sąjungos teisę / Elvina Morkytė.
Keywords:
LT
Jungtinė Karalystė (Didžioji Britanija; Great Britain; United Kingdom, UK, GB); Lietuva (Lithuania); Europos Sąjungos teisė / European Union law; Konkurencija / Competition; Žmogaus teisės / Human rights.
Summary / Abstract:

LTEuropos Sąjungos (ES) teisė - tai nėra vien visuma valstybių narių ir ES institucijų sukurtų taisyklių, kurių yra tūkstančiai ir dešimtys tūkstančių puslapių. Visų pirma - tai sudėtinga ir originali teisės sistema, nesutampanti nei su tarptautine, nei su nacionaline teise, pagrįsta vienovės, autonomijos ir subsidiarumo principais. Iš pradžių kuriama tik trijų Europos bendrijų rėmuose ir žinoma kaip Bendrijų ar Bendrijos teisė, padėjusi pagrindus vidaus rinkai, įsteigus Europos Sąjungą, ji išsiplėtė ir į kitas sritis - užsienio ir saugumo politika, sienų kontrolė, prieglobsčio ir vizų režimas, policijos, teismų ir kitų teisėsaugos institucijų bendradarbiavimas. Kai kurios šios naujos sritys reglamentuojamos kitais nei Bendrijos metodais, panaudojant sprendimų priėmimo procedūras ir kitus teisinius instrumentus, artimesnius tradiciniam tarpvyriausybiniam bendradarbiavimui. Tuo tarpu pagal Europos Bendrijų kompetenciją sukurtai ir tebeplėtojamai teisei būdingi viršenybės ir tiesioginio veikimo principai, o tai leidžia kalbėti apie viršnacionalinį jos pobūdį valstybių narių vidaus teisės atžvilgiu. Lietuvai, intensyviai besirengiančiai narystei Europos Sąjungoje, gerai išmanyti Europos Sąjungos teisę svarbu dėl kelių priežasčių. Visų pirma tai būtina siekiant tinkamai vykdyti narystės sąlygas. Viena iš tokių esminių sąlygų, suformuluota remiantis 1997 m. Amsterdamo sutartimi, - pagarba ir laikymasis principų, kuriais remiasi Europos Sąjunga. Šie principai, išvardyti Europos Sąjungos sutarties 6 straipsnyje, yra: laisvė, demokratija ir pagarba žmogaus teisėms, teisės viešpatavimo principas, jie bendri valstybėms narėms. [...]. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: ES; Stojimas; Žmogaus teisės; Chartija; Užsienio ir saugumo politika; Konkurencijos teisė; Duomenų apsauga; EU; Lithuania; Accession; Human rights; Charter; Foreign and security policy; Competition law; Data protection.

ISBN:
9986567793
Subject:
Parts:
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78292
Updated:
2020-08-21 11:56:26
Metrics:
Views: 90
Export: