Judėjimo negalią turintis paauglys šeimos socialiniame lauke

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Judėjimo negalią turintis paauglys šeimos socialiniame lauke
Alternative Title:
Teenagers with motor disability in the family social field
In the Journal:
Filosofija. Sociologija [Philosophy. Sociology]. 2016, t. 27, Nr. 2, p. 183-192
Keywords:
LT
Finansai. Kapitalas / Finance. Capital; Negalia. Neįgalieji / Disabilities. Disabled persons; Jaunimas / Youth; Socializacija / Socialization; Vaikai / Children.
Summary / Abstract:

LTRemiantis prancūzų sociologo Pierre Bourdieu sociologine teorija, laukas ir habitus sąvokomis, straipsnyje sociologiniu požiūriu analizuojama judėjimo negalios paliesta paauglystė, paauglio habitus formavimasis šeimos socialiniame lauke. Judėjimo negalios apsunkintas kūnas ne tik riboja judėjimo negalią turinčių paauglių fizinę laisvę, bet ir turi reikšmingos įtakos paauglio socializacijos procesui šeimoje bei šeimos narių tarpusavio santykiams. Judėjimo negalią turintys paaugliai dažnai dėl savo negalios ribojamų fizinių galimybių laikomi silpnesniais. Jais stengiasi pasirūpinti tėvai, globėjai ar kiti sveiki šeimos nariai. Negalią turintys paaugliai dažniau nei suaugusieji yra veikiami aktyvios neigimo psichologijos, kai akcentuojama, kad jis negali, nemoka, nesugeba. Tai lemia jo savistigmatizaciją, trukdančią atskleisti, įvertinti bei realizuoti savo turimas realias galimybes. Paauglio negalia kelia daugybę iššūkių visai šeimai. Ji paveikia ne tik šeimos sistemos schemą, bet tėvo ir motinos kaip poros egzistenciją. Užmirštami bendri poros ir asmeniniai siekiai, koncentruojamasi tik į vaiko negalią, globos ir pagalbos teikimą jam. Paauglio negalia turi įtakos ne tik jo, bet ir šeimoje augančių sveikų vaikų socializacijos procesui. Kai tėvai, giminaičiai daugiau dėmesio skiria negalią turinčiam paaugliui, kiti (sveiki) vaikai dažniau jaučiasi atstumti, mažiau mylimi. Patirtas judėjimo neįgalumas itin paveikia paauglio socializaciją. Jei socializacijos pradžioje įgimtas neįgalumas vaiko suvokiamas kaip savaime suprantamas, tai vėliau, išėjus už šeimos lauko ribų, susiduriama su neįgalumo stigmatizacija, ir trauma ar liga drastiškai nutraukia socializacijos procesą. Ypač skausmingas pokytis, nubraukiantis besikaupiančią gyvenimišką patirtį, įvyksta patyrus negalią paauglystėje, kai skyla habitus. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Kapitalas; Laukas ir habitus; Negalia; Paauglystė; Socializacija; Capital; Field and habitus; Disability; Adolescence; Socialization.

ENThe family, to which a teenager with motor disability belongs, is often accompanied by internal changes and personal experiences. Motor disability of a teenager is a common factor affecting parents’ as a couple’s personal relationships, career development, family leisure, as well as economic, social, cultural and symbolic capital development. According to the French sociologist Pierre Bourdieu’s sociological theory, field and habitus concepts, the article from the sociological point of view analyses adolescence touched by motor disability and teenager’s habitus formation. Attention is paid to a teenager with motor disability and the challenges emerging to his family in the family social field. [From the publication]

ISSN:
0235-7186; 2424-4546
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/63345
Updated:
2018-12-17 14:08:55
Metrics:
Views: 39    Downloads: 14
Export: