Remarks on male burials in the cemetery of Oberhof (Aukštkiemiai)

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Remarks on male burials in the cemetery of Oberhof (Aukštkiemiai)
Alternative Title:
Pastabos apie Oberhof (Aukštkiemiai) kapinyno vyrų kapus
In the Journal:
Archaeologia Baltica. 2007, t. 8, p. 195-204
Keywords:
LT
Viduramžiai; Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Lietuva (Lithuania); Archeologiniai tyrinėjimai / Archaeological investigations; Kapinynai. Pilkapiai / Barrow. Burials.
Summary / Abstract:

LT1886-1888 m. Oberhof (Aukštkiemiai, Klaipėdos r.) kapinyną tyrinėjo Otto Tischler, 1894 m. šį laidojimo paminklą tyrinėjo Alfred Jentzsch, Heinrich Kemke ir Kretschmann. Minėti tyrinėtojai ištyrė 452 kapus, pradedant romėniškuoju laikotarpiu ir baigiant ankstyvaisiais viduramžiais (III—XII a.). Kapų inventoriai rekonstruojami remiantis pačiais įvairiausiais duomenimis. Pagrindinis šaltinis kapų inventoriams atkurti yra išlikę 1533 dirbiniai, šiandien saugomi Berlyno Proistorės muziejuje. Rekonstruojant kapų kompleksus buvo panaudotos visos įmanomos literatūros nuorodos, senosios nuotraukos ir piešiniai, saugomi net kelių šalių muziejuose. Remiantis išlikusiais dirbiniais ir minėtais šaltiniais, Oberhof kapinyno vyrų kapuose pavyko išskirti ginklų ir kitų įkapių derinius. Išsiskiria trys ar galbūt keturi kapų potipiai. Kapai su kalavijais ar kovos peiliais koncentruojasi ir užima centrinę vietą tarp kitų vyrų kapų su ginklais grupių. Vyrų kapai su mažesniu ginklų kape skaičiumi yra gerokai toliau nuo kapų "su kalavijais", kapai su vienu kirviu yra rasti vyrų kapų su ginklais periferinėje srityje, o beginklių vyrų kapai taip pat yra grupės pakraštyje. Vyro realiame gyvenime turėtas ginklų skaičius ir kokybė lėmėjo vietą kapinyne, o galbūt ginklai lėmė ir individo vietą Oberhofo bendruomenėje. Be abejo, ginklai ir ginkluotė yra raktas dešifruoti erdvinę kapinyno struktūrą, bet ne tik. Neabejotina, kad mirusiojo padėtį kapinyne lėmė amžius, lytis, turtingumas ir prestižas. Tačiau šie veiksniai dar laukia papildomų tyrinėjimų.Reikšminiai žodžiai: Romėniškasis periodas; Tautų kraustymosi laikai; Vikingų laikai; Kapai su žirgais; žirgo aprangos dalys; Kryžiniai kamanų apkalai; Roman Period; Migration Period; Vikig Age; Burials with horses; Riding gear; Cross shaped fittings; Prūsijos archeologija; Vyrų palaidojimai; įkapių ginklai; Kapinyno ir palaidojimų struktūra; Tautų kraustymosi laikotarpis; Ankstyvieji viduramžiai; Palaidojimų simbolika; Prussian archaeology; Male burials; Burial weapon equipment; Cemetery and graves' structure; Early Medieval period; Burial symbolism.

ENIn Oberhof (Aukštkiemiai, western Lithuania) cemetery, several groups of weapon furnishings can be distinguished "Sword graves" occupy the central positions when charted on a reconstructed plan of the burial site. Graves are located further away from these centres as the number of weapons contained decreases. Weapon equipment is a key to deciphering the spatial structure of the cemetery. [From the publication]

ISSN:
1392-5520; 2351-6534
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/13639
Updated:
2020-09-17 19:56:09
Metrics:
Views: 50    Downloads: 5
Export: