Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žvalgybos XII–XVII a. apžvalga

Direct Link:
Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žvalgybos XII–XVII a. apžvalga
In the Journal:
Naujasis Židinys - Aidai. 2021, Nr. 2, p. 53-57
Keywords:
LT
13 amžius; 14 amžius; 15 amžius; 16 amžius; 17 amžius; Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Turkija (Turkey); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Ginkluotosios pajėgos. Kariuomenė / Armed forces. Army.
Summary / Abstract:

LTLDK istorijoje žvalgyba paprastai tapatinama su šnipinėjimu. Kitaip tariant, LDK žvalgai buvo laikomi šnipais Maskvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, ir atvirkščiai – Maskvos žvalgai buvo laikomi šnipais LDK. Tam, kad pagrįstai būtų galima kalbėti apie šnipinėjimą ar žvalgybinę veiklą, šaltiniuose turėtų būti paminėtas konkretus terminas – „šnipas“ ar „žvalgas“. Šio termino kilmę tyrinėjęs Juliuszas Bardachas atkreipė dėmesį, kad išlikę istoriniai šaltiniai apie žvalgybą yra atsitiktiniai, o LDK pasienyje buvo jungiamos žvalgybos ir kontržvalgybos funkcijos – šį darbą atliekantis asmuo šaltiniuose įvardijamas kaip ryskun. Etimologiškai Bardachas šio termino kilmę aiškino taip: ryskun kilo iš rusėniško termino riskati, riskovati ir reiškė „kieno nors sekiojimą, judėjimą įvairiomis kryptimis“. Dar viena žvalgybos funkcija, kurią Bardachas užčiuopė senuosiuose šaltiniuose – sekimas. Šis veiksmas įvardijamas kaip sok, o tuo užsiimdavo ir jabiedniki – skundėjai. Pasienio žvalgyba LDK buvo profesionali – apie tai liudija Artemo Kučkos atleidimas nuo nelaisvo berno tarnybos. Jis buvo išlaisvintas, o jo priklausomybė paskirta tiesiogiai valdovui, nurodyta gyventi Vitebske ir atlikti šnipinėjimo tarnybą. Taigi Bardachas aiškina, kad lenkiškas terminas szpieg XVI a. pradžioje įgijo seklio ir žvalgo reikšmes. Tačiau Bardachas pastebėjo, kad ne tik szpieg reiškė žvalgą ar šnipą, – priešo teritorijoje gyvenantys žvalgai informacijai gabenti naudojosi pasiuntinių funkcija – tokie pasiuntiniai taip pat gali būti įvardijami kaip szpieg. [Iš teksto, p. 53]Reikšminiai žodžiai: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė; Žvalgyba; Pasiuntiniai; Šnipai; Ponų taryba; Valstybės kanceliarija; Raštininkai; Informacijos rinkimas; Slapta informacija. Keywords: Grand Duchy of Lithuania; Intelligence; Messengers; Spies; State Council of gentlemen; Clerks; Collection of information; Secret information.

ISSN:
1392-6845
Related Publications:
  • Iš Radvilų giminės istorijos : Biržų kunigaikštystė ir jos visuomenė 1547-1655 metais / Deimantas Karvelis. Vilnius : Lietuvos edukologijos universiteto leidykla, 2015. 611 p.
  • Lietuvos istorija. T. 3, XIII a. - 1385 m. Valstybės iškilimas tarp Rytų ir Vakarų / Darius Baronas, Artūras Dubonis, Rimvydas Petrauskas. Vilnius : Baltos lankos, 2011. 615 p.
  • Lietuvos istorija. T. 5, Veržli Naujųjų laikų pradžia. Lietuvos Didžioji kunigaikštystė 1529-1588 metais / Jūratė Kiaupienė, Ingė Lukšaitė. Vilnius : Baltų lankų leidyba, 2013. 697 p.
  • Lietuvos istorija. T. 6, Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė XVI a. pabaigoje - XVIII a. pradžioje (1588-1733 metais) / Gintautas Sliesoriūnas. Vilnius : Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2015. 648 p.
  • Lietuvos žvalgyba / Arvydas Anušauskas. Vilnius : Versus aureus, 2014. 365 p.
  • Lietuvos žvalgyba XX a. viduryje ir antrojoje pusėje. Kn. 1, In memoriam Lietuvos žvalgybos ir saugumo pareigūnams / Severinas Vaitiekus. Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras :, 2017. 447 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/97212
Updated:
2023-06-06 16:22:20
Metrics:
Views: 28    Downloads: 9
Export: