Istorinė Lietuvos virtuvė: maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Istorinė Lietuvos virtuvė: maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje
Publication Data:
Vilnius : Briedis, 2014.
Pages:
206 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Įvadas — Ką vadiname lietuvių virtuve? — Mėsa be daržovių — Valstietiškas pamatas ant kunigaikščių stalo — Vladislovo Jogailos desertai ir pietūs — Bonos Sforcos lazanijos — Vieno daržo ir sodo augalai — Prie pietų stalo su Radvilomis — Alus su kepinta duona ant puotos ir pasninko stalo — Tiesiai iš Paryžiaus — Pono Burgieto uogienės Gėrimai ir gėrìmai — Kuchmistrai, rieznikai ir šinkorkos — Žodynėlis — Matų vienetai — Šaltiniai.
Keywords:
LT
Dvarų kultūra / Manor culture; Kultūros paveldas / Cultural heritage; Bajorai. Didikai. Valdovai / Gentry. Nobles. Kings.
Summary / Abstract:

LTNorėdami svečius iš užsienio supažindinti su savo nacionaline virtuve, dažniausiai juos vaišiname didžkukuliais. Tačiau ar tikrai esame teisūs Lietuvos kulinarines tradicijas siedami su bulviniais patiekalais? Ši knyga – tai kulinarinė kelionė po Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją, atskleisianti, ką valgė ir gėrė Lietuvos didikai bei valstiečiai, kaip formavosi Lietuvos nacionalinė virtuvė ir kokius patiekalus iš tiesų turėtume vadinti nacionaliniais. Autorius, remdamasis istoriniais metraščiais, istorinėmis kulinarinėmis knygomis ir savo archeologiniais tyrimais, išplečia Lietuvos kulinarijos paveldo ribas ir atskleidžia, jog senovės lietuvių virtuvė buvo gausi ne tik bulvinių patiekalų, bet ir įvairių žvėrienos, daržovių, grūdinės kultūros valgių, gardžiausių desertų ir gėrimų. LDK valdovų stalai mažai kuo tesiskyrė nuo įtakingiausių Europos karalių. Skaitytojai ras ne tik istorinių LDK kulinarijos pasaulio realijų, gastronominių detalių, bet ir 60 autentiškų receptų iš XVII–XVIII a. kulinarijos knygų, kurie yra rekonstruoti ir pritaikyti šiuolaikinei virtuvei. [Anotacija knygoje]Reikšminiai žodžiai: Bajorai; Dvariškiai; Kasdienis gyvenimas; Gastronominė kultūra; Kulinarija; Valgiai; Nobles; Manors; Gastronomic culture; Dishes.

ISBN:
9789955264637
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/95119
Updated:
2022-06-02 10:28:27
Metrics:
Views: 101
Export: