Prieš absurdą

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Prieš absurdą
Publication Data:
Vilnius : Kultūra, 2000-2004.
Pages:
2 kn. (606, 576 p.)
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
Kn. 1: Straipsniai, kalbos, pokalbiai apie universiteto ir gyvenimo filosofiją (606 p.) — Kn. 2: Straipsniai, kalbos, pokalbiai, skelbti ir neskelbti tekstai apie gyvenimo politiką ir filosofiją (576 p.).
Keywords:
LT
20 amžius; Rolandas Pavilionis; Prancūzija (France); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Filosofija / Philosophy; Kultūra / Culture; Šalies nepriklausomybė / National independence; Universitetai / Universities.
Summary / Abstract:

LTRolando Paviliono politinių straipsnių, kalbų ir pasisakymų rinkinys apie universiteto ir gyvenimo politiką ir filosofiją atspindi autoriaus bandymus susivokti besikeičiančioje realybėje. Paliečiama daug aktualių to laikmečio temų. Pateikiamas specifinis požiūris į mokslą, Vilniaus universiteto vietą ir reikšmę Lietuvos kultūrai, visuomenės gyvenimą bei su juo susijusius elementus. Mokyklos, universitetai per amžius siekė padėti žmogui lavinti jo protą ir dvasią, gebėjimą suvokti ir kurti savę ir pasaulį. Edukacinė, išvedimo iš tamsos, iš absurdo misija pati svarbiausia. Vilniaus universitetas šią misiją prisiėmė, ir vykdo jau 420 metų. Pastarąjį dešimtmetį Universiteto gyvenimo pokyčiai sutapo su Lietuvos pastangomis išsivaduoti iš politinio, ideologinio ir ekonominio absurdo. Pateikdamas knygos tikslus autorius pratarmėje rašo „Jei ši knyga padės geriau suvokti Universiteto pastarojo dešimtmečio kelią Lietuvos ir Europos kelyje ‒ vienas autoriaus tikslų bus pasiektas. Tačiau kitas, ne mažiau svarbus tikslas ‒ paskatinti, padrąsinti jaunus žmones niekada nesusitaikyti su absurdu, kad ir kokiais autoritetais ar argumentais jis remtųsi; lavinti savo protus, siekti universitetinio išsilavinimo, universitetinės kultūros ne vien dėl karjeros, dėl prestižo, dėl mokslo vardo ar laipsnio, bet ‒ pirmių pirmiausia ‒ dėl galimybės tapti savo vertę ir tapatumų suvokiančiais žmonėmis“. Daugelis knygoje spausdinamų tekstų anksčiau publikuoti periodiniuose leidiniuose. Rinkinys yra svarbus šaltinis analizuojant Lietuvos Respublikos raidą XX amžiaus paskutinį – XXI amžiaus pirmąjį dešimtmetį kaip tam tikros politinės srovės atspindys ir kaip savotiškas metraštis.Reikšminiai žodžiai: Absurdas; Aukštasis mokslas; Aukštojo mokslo politika; Europa; Filosofija; Kultūra; 20 amžius; Lietuvos ir Prancūzijos santykiai; Nepriklausomybės atkūrimas; Politika; Politinis gyvenimas; Rolandas Pavilionis; Tolerancija Atviras laiškas; Universitetas; Universtetas; Vilniaus universitetas (VU; Vilnius University); Culture; Europe; Higher Education; Higher Education Policy; Lithuania in 1990-2006; Lithuanian–French relations; Nonsense; Open letter; Philosophy; Politics; Restoration of Independence; Rolandas Pavilionis; Tolerance; University.

ISBN:
9986435099 (Kn. 1); 9986795265 (Kn. 2)
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/38129
Updated:
2018-11-28 09:59:19
Metrics:
Views: 24
Export: