Darbo jėgos migracija : globalinis aspektas

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Darbo jėgos migracija: globalinis aspektas
Alternative Title:
Labour migration: global aspect
In the Journal:
Taikomoji ekonomika: sisteminiai tyrimai [Applied economics: systematic research]. 2007, t. 1, Nr. 2, p. 49-64
Keywords:
LT
Baltarusija (Belarus); Kinija (China); Ukraina (Ukraine); Lietuva (Lithuania); Darbuotojai / Workers; Ekonominė politika. Globalizacija. Integracija / Economic policy. Globalisation. Integration; Migracija / Migration; Pabėgėliai / Refugees.
Summary / Abstract:

LTDarbo tikslas - išanalizavus darbo jėgos migracijos ypatumus globaliniu aspektu, įvertinti migracijos tendencijas Lietuvoje. Didėjanti migracija dabartinėmis sąlygomis yra pozityvus, pasaulio ekonomikos gerovę papildomai didinantis reiškinys. Migruojantys darbuotojai laimi dėl padidėjusio darbo užmokesčio, tačiau šalyse, iš kurių migruojama, formuojasi socialinės ekonominės dabarties ir ateities problemos, nes mažėja kvalifikuotų, jaunų specialistų pasiūla darbo rinkoje. Migracijai Lietuvoje yra būdingi bendri dėsningumai: emigruojama visų pirma dėl ekonominių priežasčių; užsienio šalyse formuojasi tinklai, padedantys migrantams iš Lietuvos integruotis į kitos šalies ekonomiką; kuriasi lietuvių bendrijos; emigracijos statistika nėra tiksli; imigracijai būdinga tai, kad jau yra pritraukiama darbo jėga iš Kinijos (Mitnija ir kt. įmonės), Rytų Europos šalių (Ukrainos, Baltarusijos). Dėl darbo jėgos trūkumo statybų ir kitose pramonės šakose paklausa imigruotai darbo jėgai didėja. Migracijai Lietuvoje būdingi specifiniai bruožai: emigracija yra žymiai didesnė, nei vidutiniškai pasaulyje, nors jos mastai po truputį mažėja dėl paklausos darbo jėgai didėjimo ir darbo užmokesčio konvergavimo; demografiniai šalies pokyčiai kol kas nėra emigracijos ir imigracijos priežastimi; imigrantų skaičius yra nežymus, bet jis didėja, nes Lietuva yra svarbi kaip pakraščio tarp Rytų ir Vakarų šalis, kurioje „užsilieka“ migrantai į Vakarus ar politiniai pabėgėliai iš Rytų; dalį imigrantų sudaro šeimas sukūrusieji asmenys; valstybės veikla organizuojant grįžimą iš emigracijos šalies yra nepakankama.Reikšminiai žodžiai: Darbo jėga; Darbo jėgos migracija; Migracijos teorija; Globalizacija; Globalinė migracija; Labour force; Labour force migration; Migration theory; Globalization; Global migration.

ENThe article deals with the theoretical labour migration presumptions and the theoretical labour migration model, demonstrating the benefits for both the countries and the migrants. The dynamics of the internal and external migration and the survey of the factors preconditioning it are presented, the migration tendencies on the global as well as Lithuanian level are analysed. [From the publication]

ISSN:
1822-7996; 2335-8742
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/16632
Updated:
2018-12-17 12:02:02
Metrics:
Views: 31    Downloads: 9
Export: