Lietuvos kariuomenės istorijos tyrimai 1990-1999 m.

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvos kariuomenės istorijos tyrimai 1990-1999 m
In the Journal:
Karo archyvas. 2022, 37, p. 320-380
Contents:
Karo istorija Lietuvoje / Vytautas Jokubauskas — Lietuvos kariuomenės istorijos tyrimai Vilniuje / Gintautas Surgailis — Muziejininko veikla dalyvaujant Lietuvos karybos istorijos tyrimuose 1990–1999 m. / Arvydas Pociūnas — Keletas pastabų apie karo istorijos tyrimų pradžią Klaipėdoje / Vygantas Vareikis.
Keywords:
LT
20 amžius; Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Gynyba. Karyba / Defence. Military science; Kariuomenė / Army; Miestai ir miesteliai / Cities and towns; Mokslas / Science; Muziejai / Museums.
Summary / Abstract:

LTSavo atsiminimuose į įvykius po 1990 m. istorikai Gintautas Surgailis, Arvydas Pociūnas ir Vygantas Vareikis pažvelgė iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos perspektyvų, paprašius jų akcentuoti prieš tris dešimtmečius buvusias aktualias temas, įsimintinus epizodus ir renginius, žmones, kurie tuo metu dirbo. Bet, žinoma, atsiminimų autoriai galėjo pasirinkti, ką rašyti, o ką nutylėti, jų tekstai nei recenzuojami, nei „cenzūruojami“ nebuvo. Mintis pažvelgti iš trijų miestų atėjo savaime, nes Vilniuje kūrėsi krašto apsaugos sistemos institucijos, telkėsi ir tebesitelkia dauguma istorikų. Kaunas išskirtinis tuo, jog jame veikia Vytauto Didžiojo karo muziejus, kurio priedermė ne tik eksponuoti karybos artefaktus, bet ir tirti jos istoriją, kad būtų ką eksponuoti, apie ką pasakoti. Klaipėdoje 1934–1935 m. pradėtas Lietuvos aukštojo mokslo institucijų kūrimas, buvo įsteigti du institutai – Prekybos ir Pedagoginis, diskutuota apie universiteto uostamiestyje steigimą. Nuo 1959 m. čia veikė skirtingų Lietuvos aukštųjų mokyklų padaliniai – fakultetai, o juos sujungus 1990 m. buvo įsteigtas Klaipėdos universitetas, po poros metų, 1992-aisiais, jame – Vakarų Lietuvos ir Prūsijos istorijos centras, kuris vėliau išaugo į Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutą. Klaipėdos karinė praeitis, aktualios ir net skausmingos temos, matyt, neišvengiamai uostamiesčio akademinę bendruomenę pastūmėjo domėtis karo istorijos klausimais, pirmiausia – karų poveikiu visuomenėms, o vėliau ir karyba, t. y. kaip buvo kariaujama.Tai galiausiai išaugo iki karybos istorijos specializacijos magistro studijų programos. Istorikų publikuojamų pasakojimų chronologiniai rėmai kur kas platesni, nes dažniausiai yra ir priešistorė, ir tęsinys. Atsiminimai toks žanras, kai vieniems atrodantys svarbūs praeities įvykiai kitų lieka nepastebėti, pamiršti, nes juose nebuvo dalyvauta. Vis dėlto tikimės, kad Karo archyvo puslapiuose atsiminimai karo istorijos ir karybos temomis bus ne išimtis, o atgimusi tradicija. [Iš teksto, p. 332-333]

DOI:
10.47459/ka.2022.37.6
ISSN:
1392-6489; 2424-6123
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/98125
Updated:
2022-10-17 19:42:20
Metrics:
Views: 22    Downloads: 24
Export: