Apie 1791 gegužės 3-iosios konstituciją

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Apie 1791 gegužės 3-iosios konstituciją
Publication Data:
Vilnius : Aidai, 2007.
Pages:
92 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Vietoje įžangos — Bajoriškas kolosas — "Apšviestasis" valdovas Stanislovas Augustas — Bajorų nuotaikos Ketverių metų seimo išvakarėse — Ketverių metų seimas (1788-1792) — "Valdymo įstatymas" — "Tėvynė yra mūsų Dievas" — Istoriografiniai likimai — Vietoje išvadų — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
16 amžius; 17 amžius; 18 amžius; Austrija (Austria); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Konstitucinė teisė. Konstitucija / Constitutional law. Constitution.
Summary / Abstract:

LTIlgą laiką lietuviškoje istoriografijoje buvęs Gegužės 3 d. konstitucijos neigiamas vertinimas pastaraisiais metais ėmė keistis. Pagaliau imta suvokti, kad šis ištisą epochą atvėręs teisinis dokumentas priklauso ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos istorijai. Vis dar pasitaikantys tvirtinimai, kad ši konstitucija neturi nieko bendra su Lietuvos valstybe ir jos teisine mintimi yra greičiau tuščios ir nepamatuotos ambicijos. Mes privalome susigrąžinti tai, kas nuolatos mums priklausė. Panašios lamentacijos tik atskleidžia autorių istoriografinio nevisavertiškumo kompleksus, kurie dangstomi įvairiais kolektyviniais pareiškimais. Be to, vertinant Gegužės 3 d. konstitucijos epochą, reikia turėti galvoje istorinę perspektyvą. Juk ką gi gynė 1794 m. sukilėliai? Ką gynė Tadas Kosciuška ir Jokūbas Jasinskis? Prieš ką buvo nukreipta Targovicos konfederacija, kuri su Rusijos imperijos pagalba ketino sugrąžinti Lietuvai ir Lenkijai senąją aristokratų valdžią? Juk ir Abiejų Tautų Respubliką panaikino ne Gegužės 3 d. konstitucija, o Rusijos imperija, kuriai ciniškai pritarė Prūsija ir Austrija. Dėl tokio trumparegiško šios epochos vertinimo būtų galima atleisti kokiam nors istorijos smalsuoliui ar naiviam politikui, bet kuomet Gegužės 3 d. konstitucijos reikšme ima abejoti profesionalūs istorijos tyrinėtojai, tai jau yra tiesiog gėdinga. O iš kokios gi versmės gyvybę sėmėsi Vasario 16-osios aktas? Nejaugi šiandieniai konstitucijos priešininkai mano, kad jį Lietuvai parūpino Vytautas Didysis? Tuomet nereikia piktintis tuo, kad Lenkija uzurpuoja Lietuvos istoriją, jeigu mes patys kitiems atiduodame tai, kas mums nuolatos priklausė. Be to, kalbant apie Konstituciją reikia ieškoti ne valstybės statuso ar valstybingumo likučių, bet matyti civilizacijos lygmenį.Juk tuometinės Lietuva ir Lenkija, ilgą laiką buvusios politiniame užribyje, su Gegužės 3 d. konstitucija žengė Europos priešaky. Argi tuo neverta didžiuotis? Gal priešingai manantys didžiuojasi išdavikiška, retrogradiška Peterburge surašyta Targovicos konfederacija? Tuomet belieka atsakyti: verčiau Lietuva su laisva Lenkija, negu "laisva" Lietuva Rusijos imperijoje. [Iš teksto, p. 88-89]Reikšminiai žodžiai: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Abiejų Tautų Respublika (ATR; Rzeczpospolita Obojga Narodów; Žečpospolita; Sandrauga; Polish-Lithuanian Commonwealth); Konstitucija; Politinė istorija; Politikai; The Great Duchy of Lithuania; The Constitution; Political history; Politician; Rusija (Russia).

ISBN:
9789955656487
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86357
Updated:
2022-01-09 19:01:42
Metrics:
Views: 72
Export: