Mityba Lietuvoje 4500-1200 cal BC maisto liekanų keramikoje bendrųjų mėginių izotopinių tyrimų duomenimis

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Mityba Lietuvoje 4500-1200 cal BC maisto liekanų keramikoje bendrųjų mėginių izotopinių tyrimų duomenimis
Alternative Title:
Diet in Lithuania from 4500-1200 cal BC based on data from bulk isotopic analyses of food residue on pottery
In the Journal:
Lietuvos archeologija. 2018, t. 44, p. 9-37
Keywords:
LT
Archeologiniai tyrinėjimai / Archaeological investigations; Gyvenvietės (archeologija) / Settlements (Archaeology).
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje pristatome maisto liekanų keramikoje cheminių ir stabiliųjų anglies bei azoto izotopų tyrimų, vykdytų 2014-2017 m., rezultatus. Lietuvoje tai dar menkai išnaudotas informacijos apie priešistorinių žmonių mitybų šaltinis ir dar visai nauja tyrimų kryptis, pradėta vystyti kartu su Jungtinės Karalystės mokslininkais Lietuvos mokslo tarybai parėmus du projektus, todėl greta pirmųjų įžvalgų, hipotezių, išvadų siekiame atskleisti naujų metodų potencialų priešistorinių visuomenių tyrimuose. Gauti rezultatai stebėtinai gerai dera su archeologiniais, zooarcheologiniais, kaulo kolageno stabiliųjų izotopų duomenimis, daro priešistorinės ekonomikos ir mitybos paveikslų gerokai išsamesnį ir labiau pagrįstų. Šie tyrimai patvirtina ryškų pokytį nuo vandeninio maisto prie sausuminio - nuo žvejybos prie gyvulių auginimo daugelyje Lietuvos vietų vykus maždaug 2500 cal BC, kartu su Virvelinės keramikos kultūros žmonių pasirodymu. Svarbu tai, kad pajūrio gyvenvietėse net ir Virvelinės keramikos periodu vandeninio maisto resursų svarba ir toliau išliko didelė. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Keramika; Maisto liekanos; Cheminiai tyrimai; Izotopiniai tyrimai; Mityba; Pottery; Food residue; Chemical analyses; Isotope analyses; Diet.

ENThe article presents the results of chemical and stable isotope (carbon and nitrogen) analyses conducted between 2014-2017 on visible deposits of food residue found on pottery. Information about the diet of prehistoric populations has so far been applied sporadically in Lithuania and represents a new research opportunity, the development of which was begun in collaboration with UK scientists after the Research Council of Lithuania supported two projects. As a consequence, alongside the initial insights, hypotheses, and conclusions, an effort was made to reveal the potential of new methods in the investigation ofprehistoric societies. The results obtained are a surprisingly goodfit with the archaeological, zooarchaeological, and bone collagen stable isotope data and help to build a more comprehensive picture of the prehistoric economy and diet. This investigation confirms a distinct transition from aquatic to terrestrial food, i.e. from fishing to husbandry at many locations in Lithuania circa 2500 cal вс, together with the appearance of the peoples of the Corded Ware culture. It is important to note that the exploitation of aquatic food resources still remained high in coastal settlements even in the period of the Corded Ware culture. [From the publication]

ISSN:
0207-8694; 2538-6514
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/82417
Updated:
2020-04-08 18:41:03
Metrics:
Views: 47    Downloads: 12
Export: