Aisčiai : lietuvių ir Lietuvos pradžia

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Aisčiai: lietuvių ir Lietuvos pradžia
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos edukologijos universiteto leidykla, 2016.
Pages:
307 p
Notes:
Bibliografija ir rodyklės.
Contents:
Iš kur mes esame ir kas mes esame? — Baltai ir aisčiai Europos istorijoje — Aisčiai ir jų kaimynai. Germanai ir slavai — Didžioji aisčių migracija — Migracijos šaltiniai ir ankstyvoji aisčių aplinka — Aisčiai prie Nemuno, Ventos, Dauguvos ir Gaujos — Lietuvių pradžia: galindai Užnemunėje ir Rytų Lietuvoje — Lietuviai ir jų galindiškoji kilmė — Aisčiai pakeliui prie Juodosios jūros — Galindai ir sūduviai rytuose ir vakaruose — Didžiosios aisčių migracijos pažinimo šaltiniai — Gintaro kelias ir jo socialinis turinys — Ptolemėjo „Geografija“ ir Rytų Baltijos tautos — Didžioji aisčių migracija. Aisčiai Nemuno žemupyje — Apie aisčius ir jų likimus — Žodynas — Literatūra — Vardų ir vietovardžių rodyklė — Iliustracijų rodyklė.
Keywords:
LT
1 amžius; 2 amžius; 3 amžius; 4 amžius; 5 amžius; 6 amžius; 7 amžius; 8 amžius; 9 amžius; 10 amžius; Lietuva (Lithuania); Archeologija / Archaeology; Kapinynai. Pilkapiai / Barrow. Burials; Migracija / Migration; Mokslas / Science; Gintaras (archeologija) / Amber.
Reviews:
Recenzija leidinyje Naujoji Romuva. 2017, Nr. 4, p. 87-90
Summary / Abstract:

LT„Aisčiai. Lietuvių ir Lietuvos pradžia“ skirta archeologijos mokslo populiarinimui. Šioje knygoje pasakojama apie senausią vakarų baltų istoriją nuo I iki VIII amžiaus, kartais chronologinės ribos nukeliamos iki X amžiaus. Pasakojama apie baltus ir aisčius, kas tarp jų bendro ir kas juos skiria, kokie yra ankstyviausi aisčių pažinimo šaltiniai, apie baltus ir jų kaimynus, apie slavus, germanus ir jų kaimyninius santykius - kada ir kur baltai su jais susitiko. Didžiausią knygos dalį sudaro pasakojimas apie I amžiuje prasidėjusią Didžiąją aisčių migraciją, kuri, kaip dabar galima įsivaizduoti, buvo Didžiojo tautų kraustymosi sudėtinė dalis. Skiriama dėmesio Gintaro keliui ir jo socialiniam vaidmeniui, pasakojama apie Ptolemėjo „Geografiją“ ir šiuolaikinio jos tyrimo rezultatus aiškinantis baltų genčių vardus ir jų lokalizacijas, kalbama apie aisčių migracijos metu pakitusį vakarų baltų pasaulį ir jo materialų palikimą. Skaitytojų patogumui sudarytas aiškinamasis žodynas. Čia aprašomi veikėjai, sąvokos ir terminai, kultūros ir gentys. Ši knyga gali būti naudinga gimnazijų baigiamųjų klasių moksleiviams, studentams ir visai Lietuvos visuomenei. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Etninė istorija; Aisčiai; Baltų gentys; Migracija; Archeologinės kultūros; Vakarų baltai; Rytų baltai; Žemdirbystė; Gyvulininkystė; Pilkapiai; Ethical history; Aesti; Baltic tribes; Migration; Archeological cultures; Western Balts; Wastern Balts; Agriculture; Cattle-breeding; Tumuli.

ENThe book is talking about the oldest Western Baltic history, since the 1st until the 8th century; sometimes chronologic limits are until 5th century. The story is about Balts and Aesti, what they have in common and what differs them, what are the earliest Aesti's cognition sources about Balts and their neighbours, about Slavs, Germans and their neighbourly relations – when and where they have met. The largest part of the book consists of the story about the Great Aesti Migration, which belonged to the Migration Period in the 1st century. The focus is on the Amber Road and its social role, Ptolemy's "Geography" and the results of contemporary research, clarifying the names of Baltic tribes and their localisations, Western Baltic world during Aesti's migration and its material heritage. For the convenience of readers, thesaurus, in which the characters, concepts, terms, cultures and tribes are described, is created.

ISBN:
9786094710520
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/57682
Updated:
2021-02-11 16:11:58
Metrics:
Views: 199
Export: