Steponas Kairys

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Steponas Kairys
Publication Data:
Vilnius : Vaga, 2002.
Pages:
454 p
Notes:
Bibliografija ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė — Jaunystės ieškojimai — Studijos imperijos sostinėje — 1905 m. revoliucija ir Didysis Vilniaus seimas — Rusijos Dūma ir žvilgsnis į Europą — Inžinieriaus darbas Rusijoje ir Vilniaus savivaldybėje — Karas, vokiečių okupacija, laisvės siekis ir Lietuvių konferencija — Lietuvos taryba. Kelias į nepriklausomybę — Savivaldybių kūrėjas — Vykdomoje valdžioje — Lietuvos seimuose — Demokratijai pralaimėjus — Kauno savivaldybės inžinierius — Žinios ir patirtis – Kauno universiteto studentams — Nepriklausomybės saulėlydis — Okupacijų metai — Žygis nežinomybėn — Vokietijos padangėje — „Veidu į Lietuvą“ — Tarnystė laisvei ir lygybei — Vyriausiajame Lietuvos Išlaisvinimo Komitete — Publicistas ir beletristas — Gyvenimo moterys — Gyvenimo saulėlydis — Pabaigos žodis — Svarbiausios S. Kairio gyvenimo ir veiklos datos — Šaltiniai ir literatūra — Sutrumpinimai — Reziume anglų kalba — Reziume rusų kalba — Asmenvardžių rodyklė — Vietovardžių rodyklė.
Keywords:
LT
20 amžius; Steponas Kairys; Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Šalies nepriklausomybė / National independence.
Summary / Abstract:

LTKnyga apie 1918 m. vasario 16-osios Nepriklausomybės akto signatarą, įžymų visuomenės ir valstybės veikėją, nusipelniusį inžinierių, profesorių Steponą Kairį (1879- 1964). Tai išsami biografinė studija, paremta istoriniais dokumentais, archyviniais šaltiniais, publicistika ir atsiminimais, nuosekliai atskleidžianti įvairiapusiškumą, dvasios stiprybę ir aktyvų dalyvavimą istoriniuose tautos ir valstybės darbuose, ypač kovoje už Lietuvos nepriklausomybę, demokratiją ir socialinį teisingumą. Per asmenybės santykį su istorija ir laiku autorius išryškina ir XX a. Lietuvos istorijos dramatiškus įvykius.Reikšminiai žodžiai: Biografija; Lietuvių išeivija; Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai; Lietuvos politinės partijos; Lietuvos socialdemokratų partija; Steponas Kairys; Biography; Lithuanian Social-democratic party; Lithuanian emigree; Lithuanian political parties; Signatories of Declaration of Independence of Lithuania; Steponas Kairys.

ISBN:
5415016643
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/46564
Updated:
2020-05-22 19:44:45
Metrics:
Views: 64
Export: