Berufsnamen im Preussisch-litauischen

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Vokiečių kalba / German
Title:
Berufsnamen im Preussisch-litauischen
Alternative Title:
Su profesija susiję asmenvardžiai Prūsijos lietuvių kalboje
In the Journal:
Acta linguistica Lithuanica. 2012, t. 66, p. 48-63
Keywords:
LT
Asmenvardžiai. Antroponimai / Personal names. Anthroponyms; Migracija / Migration; Tikriniai vardai. Onimai. Onomastika / Onomastics. Proper names.
Summary / Abstract:

LTKaip rodo šis tyrimas, su profesija susiję asmenvardžiai ir Prūsijos lietuvių kalboje sudaro atskirą asmenvardžių klasę. Jų tiesioginė, t. y. nemetoniminė ir nemetaforinė, vartosena neleidžia jų priskirti pravardžių klasei. Tiesiogiai su profesija susiję asmenvardžiai yra kile iš apeliatyvų, žyminčių profesijas, ir iliustruoja šiai leksikos klasei būdingą darybą, plg. darybos afiksų -ius, -ininkas bei -ėjas vedinius ir dūrinius. Kita su profesija susijusių asmenvardžių grupė kilusi iš slavų (lenkų ir baltarusių) kalbų ir iš profesijų pavadinimų, įvairiais laikotarpiais pasiskolintų iš vokiečių kalbos. Straipsnyje siūloma su profesija susijusių asmenvardžių dvylikos lygių klasifikacija leidžia juos diferencijuoti pagal atitinkamą profesinę sritį. Statistinė analizė parodė, kad su profesija susiję asmenvardžiai, reiškiantys profesijas pagal amatininkų gamybos sritį (pvz.: Schmied 'kalvis', Schneider 'siuvėjas', Töpfer 'puodžius', Böttcher 'drožėjas', Sattler 'balnius', Radmacher 'račius', Schumacher 'batsiuvys', Gerber 'kailiadirbys' ir Tischler 'stalius'), yra itin dažni. Ne visos pavardės, kurios gali būti kildinamos iš profesijos ir tarnybos pavadinimų, interpretuotinos kaip tiesiogiai su profesija susiję asmenvardžiai. Retkarčiais jas galima aiškinti kaip pravardes. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Asmenvardžiai; Prūsijos lietuviai; Onomastika; Occupational surname; Prussia Minor; Onomastics.

ENThis paper focuses on occupational surnames. Unlike German and English research Lithuanian onomastics has not given attention to occupational surnames as a name class of its own hitherto. The basis for the research results presented here is a Lithuanian-Prussian source from the beginning of the 18th century. From this source all occupational surnames are excerpted and classified according to derivational-morphological and semantic principles. Furthermore the frequence of some occupational surnames and their derivations are determined, which gives information about the distribution of some occupations within the Lithuanian-speaking community. In the end of this paper problems with classifying occupational surnames are discussed. [From the publication]

ISSN:
1648-4444
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/43201
Updated:
2018-12-17 13:22:20
Metrics:
Views: 23    Downloads: 5
Export: