Baltų Faustas ir Europos literatūra : mokslinė studija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Baltų Faustas ir Europos literatūra: mokslinė studija
Publication Data:
[Kaunas] : Viešoji įstaiga "Knygų naujienos", 2002.
Pages:
727 p
Notes:
Bibliografija ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Įvadas faustiškųjų herojų istorijai — I. Fausto archetipo universalumas. Faustas ir Renesansas. Legenda apie Faustą ir knygos motyvas. Faustas, alchemija ir muzika. Faustiškoji siela ir romantizmas — II. Faustas – žmogus keturių elementų orbitoje. Faustas ir vanduo. Faustas ir žemė. Faustas ir oras. Faustas ir ugnis — III. Faustas XX a. literatūrinių eksperimentų sūkuryje. Faustas kaip totalinio nihilizmo etalonas. Faustas ir androgino idėja. „Žmogus iš veidrodžio“ – ekspresionistinis faustiškosios sielos manifestas. Faustiškoji klounada ir flamandų teatro tradicijos. Diskusija su Faustu Magiškajame teatre. Avangardistinė Fausto mito dekonstrukcija. Kelias paskutinės tiesos link L. Durrello dramoje „Airių Faustas“. Faustas kaip kosminio demiurgo eskizas — IV. Faustas kaip nacionalinis personažas. Fausto renesansas slavų literatūrose ir slavų Fausto idėja. Prahos Fausto mokykla. Šiaurės Fausto projekcijos H. Ibseno dramose. Goethe ir baltų Faustas — V. Fausto kelias į baltų literatūras. Kritika ir eseistika. Faustas ir vertimai. Faustas baltų teatre — VI. Romantinė Fausto tradicija baltų literatūrose. Legenda apie Faustą ir latvių nacionalinis epas. Faustas ir Absoliuto nostalgija (J. Porukas). Mysterium eoniunetionis tarp Platono ir Fausto (Aspazija). Faustas kaip tiltas tarp mitų ir Ateities žmogaus (Rainis). Dieviškoji komedija. Žmogiškoji komedija. Faustiškoji komedija— VII. Poromantinis Faustas. Faustiškos variacijos tarp Nibelungų ir Zaratustros (I. Šeinius). Faustiškoji brolija tarp Gralio, Einšteino ir Jumio (J. Veselio trilogija „Plieninė siela“). Faustiškas-mefistofeliškas eksperimentas miške (Q. Plaudžio romanas „Miškinis katinas“). Angliškojo Fausto projekcija XX a. latvių romane (M. Zarinio romanas „Netikras Faustas, arba pataisyta ir papildyta patiekalų knyga“). Faustas kaip kultūros profanacijos veidrodis (V. Žilinskaitės satyra „Naujasis Faustas“). Margaritos ir Fausto istorija kaip juridinė problema (M. Zalytės pjesė „Margarita“). Faustas kaip literatūrinių koliažų personažas. Mefistofelis ir jo broliai — Vietoj epilogo: keliai į post-fausto epistemą ir grįžimas prie Goethes — Trys faustiški fragmentai — Goethes „Fausto“ vertimai į Europos kalbas (lentelė) — Kopsavilkums — Zusammenfassung — Grožiniai šaltiniai ir santrumpos — Bibliografija — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
Goethe; Ignas Šeinius; Janis Rainis; Estija (Estonia); Lietuva (Lithuania); Latvių kalba / Latvian language; Lenkų literatūra / Polish literature; Mitai. Legendos. Padavimai / Myths. Legends. Stories; Užsienio literatūra / Foreign literature; Latvija (Latvia).
Summary / Abstract:

LT„Baltų Faustas ir Europos literatūra" — lyginamoji studija, kurioje apžvelgiama faustiškosios tradicijos sklaida lietuvių bei latvių literatūrose. Monografijoje susikoncentruodamas ties nacionalinio Fausto problema, autorius plačiai analizuoja slavų, skandinavų bei kitų autorių kūrybą. Studijoje iškylanti faustiškųjų perzonažų plejada parodoma kaip gyvybingiausios europinės tradicijos įvairių laikų literatūros istorijoje kontinuumas. Pagrindinis dėmesys skiriamas mažai žinomiems europinės faustianos puslapiams. Knygoje lyginami Goethes „Fausto" vertimai į lietuvių ir latvių kalbas, apžvelgiami šio kūrinio pastatymai latvių teatre. [Anotacija knygoje]Reikšminiai žodžiai: Archetipas; Baltijos šalių literatūra; Faustas; Faustiškas herojus; Faustiškas siužetas; Goethe; Ignas Šeinius; Janis Rainis; Johannas Wolfgangas Goethe; Latvių literatūra; Legenda; Lenkų literatūra; Literatūra; Norvegų literatūra; Portugalų literatūra; Rusų literatūra; Vokiečių literatūra; Čekų literatūra; Archetype; Baltic Literature; Czech literature; Faust; Faustian hero; Faustian plot; German literature; Goethe; Ignas Šeinius; Janis Rainis; Johann Wolfgang Goethe; Latvian literature; Legend; Lithuanian literature; Norwegian literature; Polish literature; Portugurese literature; Russian literature.

ISBN:
9955932856
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/40063
Updated:
2019-11-17 19:38:19
Metrics:
Views: 135
Export: