How can Lithuania move to a new knowledge economy

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Anglų kalba / English
Title:
How can Lithuania move to a new knowledge economy
Keywords:
LT
Aukštasis mokslas. Studijos / Higher education. Study; Ekonominė politika. Globalizacija. Integracija / Economic policy. Globalisation. Integration; Verslas / Business; Tarptautinis bendradarbiavimas / International cooperation.
Summary / Abstract:

LTBet kurios šalies žengimas link ekonominio augimo ir klestėjimo reikalauja, kad politikai suprastų savo šalių stiprybes ir silpnybes ir veiktų atsižvelgdami į jas kurdami atitinkamas trumpalaikes ir ilgalaikes politikas ir investicijas. Straipsnio tikslas yra remiantis pasaulio ekonomikos, o ypač Lietuvos ir Europos Sąjungos, vystymusi atskleisti konkurencingumo veiksnius ir žinių tendencijas; apibrėžiant pagrindines žiniomis grįstos ekonomikos charakteristikas išanalizuoti žinių ekonomikos indeksą (ŽEI) siekiant parodyti Lietuvos judėjimą link radikalių žiniomis grįstų ekonomikos pokyčių. Lietuvai reikia vystyti aukštesnės pridėtinės vertės rinkos nišos produktus, kurie puikiai atitiks Lietuvos tikslą sukurti verslią ir inovatyvią ekonomiką, integruotą kontinente ir globaliai. Žinių ekonomika tokią galimybę suteikia, ypač Europos ir globalaus verslo žinių ir inovacijų kontekste. Mokslo ir verslo susiejimas sukuria puikų pagrindą tirti konkurencinio pranašumo tobulinimą išsivysčiusiose šalyse ir perkelti neesmines kompetencijas į besivystančias rinkas. Buvo padaryta išvada, kad akademinis ir verslo bendradarbiavimas kuriant žinių institucijų tinklą ir projektus, pagrįstus inovatyvia schema, modeliuojama pagal Kalifornijos Silikono slėnį, suteikia puikią pradinę poziciją. Pokomunistinės ir kitos besivystančios rinkos šalys turėtų griebtis šių naujų galimybių, nes tai geriausias būdas pasinaudoti pavėlavusiojo pranašumu ir peršokti prie technologijų ir modelių, kurie yra nauji ir Vakarų šalims.Reikšminiai žodžiai: Akademikų ir verslo bendradarbiavimas; Akademinės bendruomenės ir verslo bendradarbiavimas; Antreprenerystė; Aukštojo mokslo internacionalizacija; Aukštojo mokslo internacionalizavimas; Esminiai stimulai; Globalizacija; Naujoji žinių ekonomika; Naujų žinių ekonomika; Pagrindinės varomosios jėgos; Verslumas; Žinių ekonomikos indeksas; Academic and business collaboration; Entrepreneurship; Globalization; Internationalization of higher education; Key drivers; Knowledge economy index; New knowledge economy.

ENNew methods of strategic management and competitiveness-boosting networking based on knowledge management are presented in the article. The article shows how the general trends of the global knowledge based economy can be adapted to conditions of Lithuania. Special attempt is made for analysis of local business problems and solutions which are relevant to Lithuania in the context of knowledge and globalization. In this context special attempt is made for developing new business strategies which play roles of key drivers in moving Lithuania's economy towards radical knowledge-based economic changes. The paper attempts to make proposals for generating and effective use of synergy effects through establishing science and technology parks, business incubators, transport hubs and innovation centers in Lithuania. [text from author]

Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/37512
Updated:
2020-08-22 11:08:40
Metrics:
Views: 15
Export: