Global business process outsourcing : a knowledge management approach for emerging markets [Lithuania's case study].

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Global business process outsourcing: a knowledge management approach for emerging markets [Lithuania's case study]
Keywords:
LT
Armėnija (Armenian); Čekijos Respublika (Czech Republic); Ukraina (Ukraine); Vengrija (Hungary); Lietuva (Lithuania); Verslas / Business.
Summary / Abstract:

LTVienas iš didesnių globalizacijos fenomenų - užsakomosios paslaugos - tai situacija, kai kompanijos perka užsienyje globaliu mastu veiklas, kurios anksčiau buvo atliekamos kompanijos ar šalies viduje. Straipsnyje pateikiamas požiūris iš žinių vadybos taško, žvelgiant į užsakomąsias paslaugas kaip į kategoriją, analizuojamas verslo procesų perkėlimas (VPP) į besivystančias rinkas. Straipsnyje nagrinėjamas VPP projektas Verslo procesų perkėlimas į Lietuvą ir jo ypatybės. Šio projekto metu buvo atlikti Harvardo tipo Lietuvos atvejo tyrimai, suvokiant VPP procesų teoriją ir praktiką, bei žvelgiant žinių vadybos požiūriu į užsakomąsias paslaugas. Autorius daro išvadą, kad žiniomis grįstos užsakomosios paslaugos turi gerą perspektyvą. Perėjimas prie žinių ekonomikos reikalauja, kad politiką formuojantys asmenys suprastų savo šalių santykinius pranašumus ir trūkumus ir jais vadovaudamiesi vystytų atitinkamas trumpalaikes ir ilgalaikes politikas ir investicijas. Autoriaus nuomone, Lietuvos patirtį galima pritaikyti buvusioms Sovietinio bloko šalims. Pokomunistinėms ir kitoms besivystančių rinkų šalims, tokioms, kaip Armėnija, Čekijos Respublika, Ukraina, Vengrija, Lenkija ir kitos, yra rekomenduojama pasinaudoti naujomis galimybėmis, nes jos suteikia geriausią galimybę realizuoti naujoko pranašumą peršokant prie verslo technologijų ir modelių, kurie yra nauji ir pačioms Vakarų šalims. Pagal Gartner Inc. kompanijos ekspertų vertinimą, Lietuvos informacinių technologijų užsakomųjų paslaugų rinka vien per 2003 metus pasiekė 40 procentų augimą. Lietuva yra laikoma vienu iš patraukliausių šio tipo paslaugų teikėjų Rytų Europoje.Reikšminiai žodžiai: Verslo procesų plėtra; Skaitmeninė/žinių revoliucija; Ofšoringas; Business process outsourcing; Digital/knowledge revolution; Offshoring.

ENA major phenomenon of globalization, outsourcing occurs when companies contract out activities previously performed in-house or in-country to foreign companies globally. The paper will provide a knowledge management approach, me insight into outsourcing, as a category, analyses business process outsourcing (BPO) to emerging markets. The understanding of the theory and practice of BPO processes with the special reference to knowledge management approach of outsourcing are used as modified Harward style case study for Lithuania. BPO project: Outsource to Lithuania and its peculiarities are presented in this paper. [From the publication]

Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/13701
Updated:
2013-04-28 17:45:40
Metrics:
Views: 16
Export: