Knowledge-based economic perspectives in the European Union

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Knowledge-based economic perspectives in the European Union
In the Journal:
Tiltai. Priedas. 2009, Nr. 39, p. 377-384
Keywords:
LT
Technologijos / Technologies.
Summary / Abstract:

LTEuropos Sąjungos ekonomikos ateitis yra glaudžiai susijusi su žiniomis grįstos visuomenės ir ekonomikos kūrimu. Straipsnyje analizuojamas naujas požiūris į tai, kaip turi būti rengiamos ilgalaikės strategijos, skirtos kurti žiniomis grįstą visuomenę Europos Sąjungoje ir ES šalyse (pvz. Lietuvoje). Tyrimo objektas buvo žiniomis grįstos ekonomikos kūrimas Europos Sąjungos plėtros sąlygomis. Mokslinio tyrimo tikslas buvo įrodyti faktą, kad esminiai prioritetai kuriant žiniomis grįstą ekonomiką yra technologinės pažangos skatinimas ir suderinamumo ir produktyvumo didinimas naudojantis galimybėmis, kurias suteikia nacionalinių ir regioninių ekonomikų specializacija, klasterių ir jų tinklų kūrimas, o taip pat taip vadinamų ekonomikos „oazių“ ir hiperklasterių visoje Europos Sąjungos ekonominėje erdvėje kūrimas. Užbaigto mokslinių tyrimo pagrindinis rezultatas yra strategijų, orientuotų į integraciją ir sintezę, koncepcija, kurios pagrindas yra universalus „naujos kokybės kūrimo“ principas: turime šį principą taikyti kurdami ir įgyvendindami žiniomis grįstos ekonomikos kūrimo Europos Sąjungoje strategijas. Straipsnyje išskirtos esminės problemos, kurias reikia spręsti kuriant žiniomis grįstą ekonomiką: energijos ir žaliavų nepakankamumas ir kainų didėjimas, bei su tuo susijusi alternatyvių energijos šaltinių ir žaliavų paieška; naujų rinkų paieška; itin aukštos kokybės ir aukštųjų technologijų produktų vystymas. Suformuluoti strategijų vystymo prioritetai ir reikalingos išankstinės strategijų vystymo sąlygos.Reikšminiai žodžiai: Aukštosios technologijos; Klasterių ir ekonominių "oazių" tinklai; Klasterių ir ekonominių oazių tinklai; Strategijos paremtos integracija ir sinteze; Į integraciją ir sintezę orientuota strategija; Žiniomis grįsta visuomenė ir ekonomika; Žinių visuomenė ir ekonomika; European Union; High technology; Integration - and synthesis – oriented strategies; Integration and synthesis oriented strategies; Knowledge - based society and economy; Knowledge based society and economy; Lithuania; Networks of clusters and economic oases; Networks of clusters and economic „oases“; Europos Sąjunga (European Union).

ENThe future of the economy in the European Union is very close linked to the creation of the knowledge based society and knowledge based economy. This means that key issues that require strategic decisions of economic perspectives are to be considered as issues of creation of the knowledge based society and knowledge based economy. The essence of these issues could be revealed in the following: what should the knowledge based society and knowledge based economy be in the future in the European Union? how should the knowledge based society and economy be created in the European Union?. [From the publication]

ISSN:
1648-3979
Related Publications:
  • Collaboration of business and science : a starting position for Lithuania's move to radical economic change / Jurgis Samulevičius. Verslas: teorija ir praktika. 2012, t. 13, Nr. 3, p. 187-196.
  • Global business process outsourcing : a knowledge management approach for emerging markets [Lithuania's case study]. / Jurgis Samulevičius. 4th International Scientific Conference Business and Management, October 5-6, 2006. Vilnius: Technika, 2007. P. 278-282.
  • How can Lithuania move to a new knowledge economy / Jurgis Samulevičius. 7th International Scientific Conference "Business and Management 2012", 10-11 May, 2012, Vilnius, Lithuania. Vilnius: Technika, 2012. P. 740-748.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/30967
Updated:
2018-12-17 12:39:55
Metrics:
Views: 11
Export: