Mažosios Lietuvos tradicinė kaimo architektūra

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Mažosios Lietuvos tradicinė kaimo architektūra
Publication Data:
Vilnius : Etninės kultūros globos taryba, 2008.
Pages:
64 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Pratarmė — Mažosios Lietuvos sodybų istorinė raida — Tradicinių sodybų išplanavimo principai ir jų statinių tipiški bruožai — Laukininkų (žemdirbių) sodybos — Naujakurių sodybos — Pajūrio žuvininkų (žvejų) sodybos ir pastatai — Nemuno deltos žuvininkų sodybos ir pastatai — Kitų paupių žuvininkų sodybos ir pastatai — Daržininkų sodybos ir pastatai — Pievininkų sodybos ir pastatai — Kopininkų sodybos ir pastatai — Pelkininkų sodybos ir pastatai — Girininkų bei šilininkų sodybos ir pastatai — STATINIŲ APDAILA IR PUOŠYBA — Mediniai pastatai — Moliniai pastatai — Mūriniai pastatai — Stogų ir pastogių puošmenos — Durys ir langai — Lietuvininkų namų interjeras ir baldai — Mažosios lietuvos antkapiniai paminklai — Mažosios lietuvos tradicinių sodybų bei jų pastatų.likimas po 1944 m. Ir dabartinė būklė — Nauji pavyzdžiai Klaipėdos krašte — Išvados ir pasiūlymai.
Keywords:
LT
Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Lietuva (Lithuania); Architektūra / Architecture; Liaudies menas / Folk art.
Summary / Abstract:

LT1. Dėl specifinių istorinių, gamtinių bei kitų aplinkybių Mažosios Lietuvos tradicinė kaimo architektūra pasižymėjo daug didesne įvairove nei kituose Lietuvos etnokultūriniuose regionuose (Aukštaitijoje, Dzūkijoje ir kt.). 2. Sovietinės okupacijos dešimtmečiais Mažosios Lietuvos paveldas ypač nukentėjo; dėl anuometinių nuostatų iki šiol labai mažai žinoma apie krašto kaimo architektūros tikrąsias tradicijas. 3. Nuo 1990 metų dėl ekonominių bei kitų priežasčių Mažosios Lietuvos senieji kaimai bei jų pastatai sparčiai ir netinkamai perdirbinėjami, neatsižvelgiant į krašto bei atskirų vietovių etnokultūrinius savitumus. 4. Perstatant senuosius statinius, vykdant naujas statybas specifiniame ir jau labai nukentė-jusiame etnokultūriniame regione būtina pasirūpinti jo savitumo išsaugojimu, ypač pabrėžiant senųjų lietuvininkų ir kitų baltų kaimo architektūros tradicijas, itin nukentėjusias per niokojimų ir nevykusių perdirbimų dešimtmečius. 5. Norintys išsaugoti Mažosios Lietuvos kaimų tradicinės architektūros bruožus žmonės turi atsižvelgti į kiekvienos konkrečios vietovės senųjų pastatų ypatybes, jos buvusį pobūdį (ar ten gyveno laukininkai, žvejai, pievininkai ar kiti), į lokalines senesnių statybų ypatybes. [Iš teksto, p. 61]

ISBN:
9789955946847
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/101355
Updated:
2023-12-01 14:49:54
Metrics:
Views: 24
Export: