Lietuvių šventinis kalendorius

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvių šventinis kalendorius
Publication Data:
Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas ; 2014.
Pages:
239 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Pratarmė — Laiko skaičiavimas ir kalendoriai. Bendrieji kalendorinių švenčių bruožai — Sausis: Naujieji metai; Trys karaliai; Pusiaužiemis — Vasaris: Grabnyčios; Valstybės atkūrimo diena; Užgavėnės; Gavėnia — Kovas: Kazimierinės; Pusiaugavėnis; Juozinės; Blovieščiai; Verbų sekmadienis — Balandis: Didžioji savaitė; Šv. Velykos; Jurginės — Gegužė: Motinos diena; Šeštinės; Sekminės — Birželis: Devintinės; Joninės; Šv. Petro ir Povilo diena — Liepa: Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena; Oninės — Rugpjūtis: Žolinė — Rugsėjis–spalis: Šilinės — Lapkritis: Visų šventųjų diena ir Vėlinės; Šv. Martyno diena; Adventas — Gruodis: Kūčios–šv. Kalėdos; Tarpušventis — Rekomenduojama literatūra ir šaltiniai.
Keywords:
LT
Šventės. Atmintinos dienos / Festivals. Holy days; Papročiai. Apeigos / Customs. Rites; Liaudies kultūra / Folk culture.
Summary / Abstract:

LTAutoriai kviečia šios knygos skaitytojus į kelionę per laiką, apžvelgdami lietuvių švenčių kaitą įvairiais istoriniais laikotarpiais ir keliaudami kalendorinių metų šventiniu ciklu. Pirmiausiai šis leidinys skiriamas lietuvių kalbą ir kultūrą studijuojantiems užsieniečiams studentams, todėl tai – ne mokslinis, o lietuvių kalendorinių švenčių kultūrą pristatantis, pažintinis leidinys. Leidinyje aptariamos svarbiausios praeityje ir vis dar populiarios bei aktualios tradicinės kalendorinės šventės ir lietuvių valstybiniam, tautiniam tapatumui reikšmingiausios valstybinės šventės. Atskleidžiama švenčių kaita, trumpai apibūdinamas šiandieninis šventės vyksmas. Gilinamasi, kokius tradicinių švenčių elementus perėmė ir pritaikė savo gyvenimo būdui miestiečiai, kokios kuriamos naujos ir kaip perinterpretuojamos tradicinės šventės pagal kintančią žmonių gyvenseną, poreikius, pasaulėžiūrą. Prie švenčių aprašų pridėti papildomi tekstai iš XV–XVII a. senųjų rašytinių šaltinių ir ištraukos iš XIX–XX a. I pusės lietuvių literatūros klasikų darbų, žmonių atsiminimai apie šventes, tikimės, bus įdomūs ir filologiniu aspektu. [Leidėjo anotacija]

ISBN:
9786094670251; 9789955344766
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/97848
Updated:
2022-10-07 10:33:56
Metrics:
Views: 45    Downloads: 16
Export: