Istorijos inžinierius: Edvardo Gudavičiaus tekstai apie Lietuvą, Europą ir pasaulį

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Istorijos inžinierius: Edvardo Gudavičiaus tekstai apie Lietuvą, Europą ir pasaulį
Editors:
Švedas, Aurimas, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Aukso žuvys, 2019.
Pages:
351 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Istorijos inžinieriaus gyvenimo darbas / Aurimas Švedas — Lietuva ir Europa: Visuomenės formacijos; 2000-ieji: istorija ir šiandienos patirtis; Naujoji Europa. Istorijos metmenys ir įžvalgos iki XVI a.; Lietuvos kelias į pasaulio istoriją; Lietuvos europinio identiteto problema XIII amžiuje; Tautinės lietuvių savimonės lygis XIV a. pabaigoje; Kas sava ir kas skolinta mūsų kultūroje; Lenkijos vaidmuo europeizuojantis Lietuvai; „Pastumtos kortų kaladės" dėsnis; Europa ir Lietuva kultūros ir civilizacijos tipologijų požiūriu; Lietuvos kraitis stojant į Europos Sąjungą — Istorinės asmenybės ir lemtingi įvykiai: Šv. Brunono misija; Lietuvos valstybingumo pradžia; Mindaugo karūnacija. Faktai ir jų esmė; Trys Mindaugo paslaptys; Vienintelė Lietuvos karalienė Morta; Kiek Lietuva išnaudojo Durbės mūšį?; Gediminas. Politinio portreto bruožai; Ar lengva apibūdinti Vytautą Didįjį?; Vytauto Didžiojo politikos bruožai; Vytautas kaip Europos dinastas; Rugsėjo aštuntoji; Albertas Goštautas. Jo vieta politinėje Lietuvos istorijoje; Mikalojus Radvila Juodasis; Stepono Batoro politinė koncepcija ir Lietuvos istorinės raidos perspektyvos; Liublino unijos padariniai; Lietuvos istorijos datų viršūnės; Vasario 16-oji; Kovo 11-oji. Viena iš daugelio ir vienintelė; Kovo 11-osios dešimtmetis — Intelektualinis autoportretas: Istorijos inžinierius; „Esame Europos kultūros istorijos dalis"; „Jeigu socializmas užtruks, bijau, šita karta gali užgesti..."; „Kultūra negimsta tuščioje vietoje"; „Valstybės vadovas - Dievo dovana"; „Viskas priklauso nuo mūsų pačių" — Išnašos — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
11 amžius; 13 amžius; 14 amžius; 15 amžius; 16 amžius; 20 amžius; Baltarusija (Belarus); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Ukraina (Ukraine); Kultūra / Culture; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Kultūros istorija / Cultural history; Regionai ir regioninė politika / Regions and regional policy.
Summary / Abstract:

LTEdvardas Gudavičius buvo vienas iš nedaugelio Lietuvos istorikų, XX a. 10 dešimtmetyje intelektualiai pasirengęs svarstyti aukščiau paminėtus klausimus ir imtis sudėtingos, daug pastangų, laiko reikalaujančios visuomenės edukacijos veiklos. Šis vėlai į praeities tyrimų lauką iš inžinerijos pasaulio atėjęs žmogus (būdamas 41-erių apsigynė istorijos mokslų kandidato disertaciją) esminių Lietuvos valstybės, visuomenės ir istorijos mokslo permainų metu atliko itin svarbų - istorijos inžinieriaus - vaidmenį. Savo akademiniuose straipsniuose, monografijose, interviu, mokslo populiarinimo tekstuose ir Lietuvos nacionalinės televizijos eteryje rodytoje laidoje „Būtovės slėpiniai“ (transliuotoje 1993-2004 m.) minėtas istorikas nuosekliai konstravo naują didįjį istorinį pasakojimą apie Lietuvos istorijos raidą, žvelgiant j ją iš ilgalaikės perspektyvos - civilizacijų kaitos kontekste, taip pat - apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vietą Vidurio ir Vakarų Europos bei pasaulio istorijoje. Kaip ne kartą yra nurodęs pats mokslininkas, šio didžiojo pasakojimo pagrindu tapo nedogmatiškai interpretuojama marksistinė teorija, civilizacionistų Oswaldo Spenglerio, Arnoldo J. Toynbee’io, Maxo Weberio idėjos ir Analų mokyklos atstovų išsakyti teiginiai tiek apie istorijos mokslo atnaujinimo poreikį, tiek apie feodalizmo formaciją ir viduramžių civilizaciją. [Iš teksto, p. 8]Reikšminiai žodžiai: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė; Kultūros istorija; Europinis identitetas; Kultūrų tipologija; Civilizacinė tipologija; Europos regionai; Vakarų civilizacija; Socialinių-ekonominių santykių modelis; Lietuvių tautinė savimonė; Lietuvos valstybingumas. Keywords: Grand Duchy of Lithuania; Cultural history; European identity; Typology of cultures; Civilizational typology; Regions of Europe; Western civilization; Model of socio-economic relations; Lithuanian national self-consciousness; Statehood of Lithuania.

ISBN:
9786098120448
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/97234
Updated:
2022-12-20 20:44:00
Metrics:
Views: 18
Export: