Partizanė : Monika Alūzaitė - moteris laisvės kovose

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Partizanė: Monika Alūzaitė - moteris laisvės kovose
Publication Data:
Vilnius : "Baltų lankų" leidyba, 2020.
Pages:
205 p
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
Įžanga — Šūvis — Prie Šatrijos kalno: Alūzų šeima — Kelias į apsisprendimą: Jokubauskaitės byla — Aldona ir Audra: nauja tapatybė — Sienų glėbyje: klaustrofobiškas intymumas — Vaikščiojimas su mirtimi: kova — Medžioklė su agentais: verbavimas ir naikinimas — Grobis: pabaigos jausmas — Po šūvio — "Neužmirštuolės" laiškai: apgaulės ratai — Byla Nr. 19443: kalinimas — "Mums reikia susitikti" — (Ne)moteriškas karo veidas: apibendrinimo link — Šaltiniai ir literatūra — Išnašos.
Keywords:
LT
20 amžius. 1940-1990; Monika Alūzaitė; Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Judėjimai / Movements; Žaislai / Toys.
Summary / Abstract:

LTIstoriniame tyrime istorikas dr. Marius Ėmužis pasakoja net ir ginkluoto pasipriešinimo fone neįtikėtinai skambančią – tragišką, bet įkvepiančią – partizanės Monikos Alūzaitės gyvenimo istoriją. Monika išeina į mišką dar mokydamasi paskutinėje klasėje. Susekta bunkeryje ir nenorėdama pasiduoti gyva nukreipia ginklą į save. Patekusi į ligoninę supranta, kad gali būti žiauriai kankinama, todėl bando pasitraukti iš gyvenimo dar kartą, bet vėl lieka gyva. Nuo tada Monikos likimas jai nebepriklauso, ji tik žaislas saugumiečių rankose. Tardymas, kankinimas, verbavimas, apgaulės tampa jos žiauria kasdienybe. Monikos Alūzaitės ir kitų partizanių moterų gyvenimai leidžia naujai pažvelgti į partizaninį karą ir parodo, kad moterys buvo tokia pat svarbi laisvės kovų dalis kaip ir vyrai. Ši istorija atveria ištisą žmonių, privalėjusių priimti sunkius sprendimus, panoramą, kuri šiandien liudija apie bendrą to laikotarpio ir žmogaus, atsidūrusio totalitarizmo gniaužtuose, būklę. [Leidėjo anotacija]Reikšminiai žodžiai: Monika Alūzaitė; Partizanės; Biografijos; Partizaninis karas; Rezistenciniai judėjimai; Monika Alūzaitė; Partisans; Biographies; Partisan war; Resistance movements.

ISBN:
9786094792953
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90986
Updated:
2022-03-16 18:35:44
Metrics:
Views: 39
Export: