Trumpųjų maisto tiekimo grandinių organizavimo prielaidos

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Trumpųjų maisto tiekimo grandinių organizavimo prielaidos
Alternative Title:
Assumptions for short food supply chains organisation
In the Journal:
Vadybos mokslas ir studijos - kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai [Management theory and studies for rural business and infrastructure development]. 2019, T. 41, Nr. 4, p. 547-560
Keywords:
LT
Pasiūla ir paklausa. Tiekimas / Supply and demand.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje sprendžiama trumposios maisto tiekimo grandinės (TMTG) organizavimo problema, siekiama išanalizuoti pagrindines TMTG organizavimo prielaidas Lietuvoje. Taikant mokslinės literatūros, statistinių duomenų analizės ir sintezės, dokumentų analizės, gerosios praktikos pavyzdžių analizės, sugretinimo ir kitus metodus, nustatytos TMTG organizavimo prielaidos. TMTG organizavimo teorinės prielaidos: TMTG organizavimo samprata ir vertinimas; TMTG organizavimo ypatumai ir principai; ūkininkų supažindinimas su TMTG plėtojimo gerąja praktika; Europos inovacijų partnerystės (EIP) ir kitų projektų patirtis; TMTG plėtojimo principai nustatyti įvairiose Europos Komisijos studijose ir komunikatuose; vietos bendruomenių įsitraukimas kuriant paramos sistemas; tiesioginių pardavimų kultūra; šalyje plėtojamos ūkininkų rinkos; maisto produktų rinkos dykumėjimas; bendrakūros procesas ir kita. TMTG organizavimo prielaidos Lietuvoje: šalyje vyraujančios maisto tiekimo grandinės; maisto švaistymo mąstas; žemės ūkio produkcijos perdirbimas ūkininkų ūkiuose; parduodamas žemės ūkio ir maisto produktų kiekis ūkininkų turguose ir kita. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Europos inovacijų partnerystė; Organizavimo prielaidos; Trumposios maisto tiekimo grandinės; European Innovation Partnership; Organizational prerequisites; Short food supply chains.

ENThe paper deals with the problem of organization of short food supply chain (SFSC) and seeks to analyze the main assumptions for organization of short food supply chain in Lithuania. The assumptions for the organization of the SFSC have been analysed by using mix methods approach - scientific literature, statistical data analysis and synthesis, document analysis, good practice analysis, parallel and other methods. Theoretical background of SFSC organization was based on the concept SFSC organization evaluation; providing farmers with good practice in developing the SFSC; disclosing experience from the European Innovation Partnership (EIP) and other projects; the principles for the development of SFSC have been identified in various studies of the European Commission and communique; involvement of local communities in developing support systems; direct sales culture; developing farmers markets in the country; food market desertification; co-creation process; organization of SFSC etc. Assumptions for organization of SFSC in Lithuania are related with food supply chains prevailing in the country; food waste; processing of agricultural produce on farmers' farms; sales of agricultural and food products at farmers markets and other. [From the publication]

DOI:
10.15544/mts.2019.45
ISSN:
1822-6760; 2345-0355
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/87580
Updated:
2020-12-17 20:24:29
Metrics:
Views: 30    Downloads: 4
Export: