Antanas Baranauskas (1835-1902)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Antanas Baranauskas (1835-1902)
In the Book:
Lietuvių literatūros istorija : XIX amžius / sudarytojas ir vyriausiasis redaktorius Juozas Girdzijauskas. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2001. P. 707-726
Keywords:
LT
Antanas Baranauskas; Anykščiai; Lietuva (Lithuania); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Giesmės ir giesmynai / Hymns and Hymnals; Lietuvių literatūra / Lithuanian literature; Poezija / Poetry; Rašytojai / Writers; Romantizmas / Romanticism.
Summary / Abstract:

LTLietuvių literatūros istorijai Antanas Baranauskas yra svarbus kaip klasikinio kuriuo Anykščių šilelio - pirmosios romantinės poemos bei keleto stambių programinių būrinių autorius, lietuvių poezijai - kaip iškiliausia viršūnė tarp Donelaičio ir Maironio. Savo lingvistinėmis studijomis jis padėjo lietuvių dialektologijos pagrindus, o matematikos tyrinėjimais įėjo į matematikos mokslo istoriją. Lietuvių bažnytinės kultūros istorijai priklauso Bažnyčios liturgijoje įsitvirtinusios jo giesmės ir nebaigtos Biblijos vertimas į lietuvių kalbą. [Iš straipsnio, p. 707]Reikšminiai žodžiai: Literatūra; Antanas Baranauskas; Biografijos; Rašytojai; Poetai; Kūryba; Poezija; Poemos; "Anykščių šilelis"; Romantizmas; Silabinė eilėdara; Giesmės; Lingvistinė veikla; Lithuanian literature; Antanas Baranauskas; Biographies; Writers; Poets; Creation; Poetry; Poems; "Anykščių šilelis"; Romanticism; Silabic poetry; Hymns; Linguistic activities.

ISBN:
9986513693
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85074
Updated:
2022-01-18 11:39:09
Metrics:
Views: 48
Export: