Mirties nugalėti nepavyko: Biržų ir Dubingių kunigaikščių Radvilų biologinė istorija (XV a. pabaiga - XVII a.)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Mirties nugalėti nepavyko: Biržų ir Dubingių kunigaikščių Radvilų biologinė istorija (XV a. pabaiga - XVII a.)
Alternative Title:
No one can win against death: biological history of the Biržai-Dubingiai line of the noble Radziwiłł family (end of the 15th century-17th century)
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos edukologijos universiteto leidykla, 2017.
Pages:
735 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė — Kodėl didikai ir kodėl Biržų ir Dubingių Radvilos? — Biologinės istorijos reikšmė. Tyrimo problematika — Istoriografija — Tarp medicinos istorijos ir naujosios kultūrinės istorijos — Radvilų biologinės istorijos tyrimai — Pastabos apie šaltinius — Demografiniai rodikliai (giminė-šaka-šeima-individas) — Giminė – Radvilos — Šaka – Biržų ir Dubingių kunigaikščiai — Biržų ir Dubingių Radvilų šeimos — Teoriniai svarstymai ir teisinis reguliavimas — LDK didikų vedybinė politika ir santuokos modelis — Biržų ir Dubingių Radvilų vedybinė politika: „Mirtis ir žmona duoti Viešpaties“ — Biržų ir Dubingių Radvilų šeimos modelis — Vidutinė gyvenimo trukmė — „Duos dievas, mirsiu staiga“: Biržų ir Dubingių Radvilų ligos — Sveikatos ir ligos sampratos šiandien ir vakar — Radvilų sveikatos laukas — Paveldimumas — Gyvenamoji aplinka (klimatas, oro sąlygos, drabužiai, būstas) — Medicinos pagalbos lygis — Gyvenimo būdas (asmens higienos laikymasis, fizinis lavinimas ir grūdinimas, mityba, stresinės situacijos) — Radvilų ligos — Infekcinės ligos — Jungiamojo audinio ir skeleto raumenų sistemos ligos — Lyties, šlapimo sistemos, ginekologinės ir akušerinės ligos — Kraujotakos ir nervų sistemos ligos — Kitos ligos ir simptomai — Dat galenus opes: Biržų ir Dubingių Radvilų medicinos tarnyba — Gydytojai profesionalai — Pirmieji Radvilų gydytojai (XV a. pab. – XVI a.) — XVII a. Radvilų gydytojai — Chirurgai Radvilų tarnyboje — Pirmieji chirurgai Radvilų dvaruose — Chirurginis Radvilų gydymas XVII a. — Radvilų vaistininkai — Radviloms medikamentus teikusių vaistinių tinklas — Radvilų vartoti vaistai ir jų kiekiai — Neoficialioji medicinos pagalba — Artimųjų ir bičiulių pagalba — Liaudies medikų ir gydžiusių moterų pagalba — Pirtys ir karštosios versmės — Biržų ir Dubingių Radvilų sveikata. Personalinis pjūvis —Apibendrinimas — Priedai — Šaltiniai ir literatūra — Summary — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
15 amžius; 16 amžius; 17 amžius.
Other Editions:
Śmierci nie udało się pokonać: historia biologiczna książąt Radziwiłłów na Birżach i Dubinkach : (koniec XV wieku - XVII wiek) / z języka litewskiego przetłumaczyli: Irena Masojć i Romuald Naruniec. Kraków : Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2020. 657 p
Summary / Abstract:

LTMonografijoje atskleidžiama XV a. pab. susiformavusios ir iki XVII a. pab. gyvavusios įtakingiausios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų kunigaikščių Radvilų giminės - Biržų ir Dubingių šakos - biologinė istorija. Remiantis „mažosios biologinės istorijos“ konceptu, per tris svarbiausius segmentus - istorinį, demografinį ir medicininį - tarpdalykiškai analizuojami šios diduomenės grupės - septynių kartų, šešiolikos šeimų, 52 atstovų - duomenys. Tiriami biologinio potencialo rodikliai - šakos dydis, asmenų gyvenimo trukmė, vedybinės politikos ypatybės. Analizuojami negalavimai ir ligos, naudoti gydymo būdai ir vartoti vaistai, mirties priežastys. Atkreipiamas dėmesys į pagalbą teikusį įvairų medicinos personalą (gydytojus, chirurgus, vaistininkus, pribuvėjas ir kt.). Tyrimas užbaigiamas personaliniu pjūviu - visų nustatytų Biržų ir Dubingių Radvilų atstovų - mažamečių ir pagyvenusių, vyrų ir moterų - biologinėmis biogramomis. Knygoje plėtojama mintis, kad biologinis istorijos matas - fizinė ir psichinė sveikata, gyvenimo trukmė, mirties priežastys, šeimos struktūra ir jos modelis - yra svarbi integralios istorijos dalis, labai praplečianti žinojimą apie praeities visuomenę. Šios tematikos ldk istorijos tyrimuose jau nebegalima ignoruoti.

ISBN:
9786094711145; 9788381381437
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/68035
Updated:
2023-07-07 16:35:02
Metrics:
Views: 181    Downloads: 10
Export: