Lietuvių kalbos terminų automatinis atpažinimas ir apibrėžimas Agnė Bielinskienė, Loïc Boizou, Gintarė Grigonytė, Jolanta Kovalevskaitė, Erika Rimkutė, Andrius Utka

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvių kalbos terminų automatinis atpažinimas ir apibrėžimas
Publication Data:
Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas, 2015.
Pages:
199 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Pratarmė — Teorinės ir praktinės tyrimo prielaidos: Preskriptyvioji ir deskriptyvioji terminologija; Tekstynų panaudojimas terminologijoje ir terminografijoje; Lietuviškos terminijos ištekliai; Tekstynais pagrįstos terminų tvarkybos ypatybės ir etapai; Apibendrinimai — Švietimo ir mokslo tekstynas: Šaltiniai tekstynams sudaryti; Specialiųjų tekstynų sudarymo principai; Švietimo ir mokslo tekstyno sandara; Švietimo ir mokslo tekstyno tvarkymas; Apibendrinimai — Automatinio terminų nustatymo metodai: Bandomasis terminų atpažinimo tekstynas; Terminų nustatymo metodų ir įrankių palyginimo metodika; Terminų filtravimas ir reitingavimas; Apibendrinimai — Švietimo ir mokslo terminai: Švietimo ir mokslo terminų atranka; Terminų antraštinės formos nustatymas; Švietimo ir mokslo terminų struktūriniai modeliai; Apibendrinimai — Švietimo ir mokslo terminų apibrėžimas: Dalykinės informacijos apie terminą nustatymas; Modelių metodo pritaikymas informatyviesiems kontekstams nustatyti; Pastabos apie modelių metodą; Apibendrinimai — Švietimo ir mokslo terminų žodynas ir ontologija: Švietimo ir mokslo terminų žodynui sudaryti naudoti duomenys; Švietimo ir mokslo terminų žodyno ypatybės; Švietimo ir mokslo terminų ontologija; Apibendrinimai — Apibendrinamosios pastabos ir rekomendacijos — Santrauka — Summary — Résumé — Literatūra — Terminų žodynėlis — Sutrumpinimai — Priedai.
Keywords:
LT
Terminija / Terminology; Žodžių jungimas. Sakiniai. Sakinio dalys / Word phrases. Sentences. Sentence parts.
Summary / Abstract:

LTMonografijoje pristatyti naujausi automatizuoto lietuvių kalbos terminų nustatymo ir apibrėžimo tyrimai. Šie tyrimai remiasi deskriptyviosios terminologijos ir tekstynų lingvistikos principais. Knygoje aprašyta, kaip buvo sudarytas specialusis švietimo ir mokslo tekstynas, kokiais metodais remiantis automatiškai nustatyti galimi terminai, kaip iš jų atsirinkti analizuotos srities terminai, kokia jiems būdinga struktūra, su kokiomis problemomis susidurta bandant automatiškai nustatyti terminų antraštines formas. Didelis dėmesys skirtas metodologijai aptarti, kaip pusiau automatiškai iš tekstyno nustatyti dalykinę informaciją apie terminus, kurią būtų galima panaudoti apibrėžtims sudaryti. Monografijoje pristatyti viso tyrimo praktiniai rezultatai: Švietimo ir mokslo terminų žodynas, Švietimo ir mokslo terminų ontologija.Reikšminiai žodžiai: Terminai; Automatizuotas atpažinimas; Terminologija; Tekstynai; Kolokacijos; Švietimo ir mokslo terminai; Terms; Automated recognition; Terminology; Corpora; Collocations; Terms of education and science.

ENThe monograph presents the contemporary research of automatic extraction and definition of Lithuanian terms. The research is based on principles of descriptive terminology and corpus linguistics. The monograph includes the detailed description of the compilation procedure of the special education and science corpus, methods for automatic term extraction, characteristic term structure, and lemmatisation of terms. A great deal of attention is given to the methodology of semi-automatic extraction of knowledge-rich contexts of terms that can be used for creating term definitions. Besides, the monograph presents its practical results, namely the dictionary and the ontology of education and science terms.

Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/64358
Updated:
2021-01-05 15:00:18
Metrics:
Views: 36    Downloads: 9
Export: