Kryžiaus karas Žemaitijoje

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Kryžiaus karas Žemaitijoje
Publication Data:
Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005.
Pages:
258 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir rodyklė.
Contents:
Pratarmė lietuviškam vertimui — Santrumpų sąrašas — Tarp kryžiaus karų — Vokiečių ordinas — Kryžiaus karo pradžia — Lenkija ir Lietuva (1323-1343) — Tarptautinio prestižo epocha — Riteriškasis kryžiaus karas — Sąjungos su Lietuvos kunigaikščiais — Baigiamosios pastabos.
Keywords:
LT
Jogaila, apie 1351-1434, Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius (Vladislovas II Jogaila; Władysław II Jagiełło); Kęstutis, apie 1300-1382, Lietuvos didysis kunigaikštis; Vytautas Didysis, 1350-1430, Lietuvos didysis kunigaikštis (Vytautas the Great); 13 amžius; 14 amžius; 15 amžius; Estija (Estonia); Latvija (Latvia); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Archeologiniai tyrinėjimai / Archaeological investigations.
Other Editions:
Samogitian Crusade. Chicago, 1989
Summary / Abstract:

LTŠis veikalas pratęsia knygą Kryžiaus karas Prūsijoje (The Prussian Crusade)1 , kurioje pasakojama apie XIII a. lenkų ir vokiečių kovas su pagonimis prūsais. Anas kryžiaus karas nuo pat pradžios buvo gynybinio pobūdžio, siekęs apginti šiaurines Lenkijos kunigaikštystes nuo kerštingų pagonių, grobusių į vergiją žmones ir turtą, siautėjimo. Šis kryžiaus karas baigėsi prieš pat 1300 m. Prabėgus vos keleriems metams, Vokiečių ordinas užgrobė Pomereliją (vokiečiams žinomą kaip West Preufien [Vakarų Prūsija], o lenkams kaip Pomorze [Pamarys]). Dėl to įsižeidę lenkai atsisakė dalyvauti kare su pagonimis. Lenkų vietą užėmė kryžininkai iš Vakarų Europos, kurių dauguma buvo vokiečiai ir čekai. Šis kryžiaus karas, apie kurį ir rašoma knygoje, priešingai negu ankstesnis kryžiaus karas Prūsijoje, iš esmės buvo daugybė atakų prieš Lietuvos žemaičius. Nors tai ir ne vien vokiečių kryžiaus karas, nes jame dalyvavo gana daug prancūzų, anglų ir škotų, vėliau buvo visuotinai laikomas pirmąja viduramžių vokiečių imperializmo apraiška, kariniu migracijos į rytus aspektu, žinomu kaip Drang nach Osten. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Jogaila; Kryžiaus karas; Kryžiaus žygiai Žemaitijoje; Kęstutis, Lietuvos didysis kunigaikštis, 1300-1382; Lietuvos istorija; Viduramžių epocha; Vokiečių Ordinas (Teutonic Order; Kryžiuočių ordinas); Vytautas Didysis, 1350-1430 (Vytautas the Great); Žemaitija (Samogitia); Crusades; Crusades in Samogitia; History of Lithuanai; Jogaila, Vytautas; Samogitia; The Teutonic Order; The dark ages.

ISBN:
5420015641; 0929700031
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/37825
Updated:
2022-01-20 08:48:38
Metrics:
Views: 85
Export: