Being European by joining Europe: accession and identity politics in Lithuania

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Being European by joining Europe: accession and identity politics in Lithuania
In the Journal:
Cambridge review of international affairs. 2003, Vol. 16, no. 2, p. 239-255
Keywords:
LT
Ignalina; Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Integracija / Integration; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity.
Summary / Abstract:

LTNepriklausomos Lietuvos troškimas priklausyti „Europai“ tapo svarbiausiu užsienio politikos elementu ir pirmiausia pasireiškė siekiu įstoti į Europos Sąjungą (ES). Lietuvą su Senuoju kontinentu siejo ne tik šis siekis, bet ir bendra istorija, kultūra, vertybės. Nepaisant potencialių eurointegracijos keliamų grėsmių Lietuvos suverenitetui ir atgimstančiai lietuvių kultūrai, vietos gyventojai gana entuziastingai palaikė „sugrįžimo į Europą“ idėją. Šiame straipsnyje siekiama išnagrinėti atsikūrusios Lietuvos, kurioje eurointegracija laikyta pagrindiniu transformacijos procesų varikliu, nacionalinio identiteto sampratą, atsižvelgiant į ypatingą šios jaunos valstybės santykį su Europa. Pirmiausia analizuojama, kaip europinės integracijos idėja buvo įtraukta į dominuojančią Lietuvoje nacionalinio tapatumo sampratą. Diskusijose dėl eurointegracijos „Europa“ tapo viena esminių Lietuvos nacionalinio identiteto dalių, o narystė ES laikyta panacėja, apsaugančia nuo visų negandų sudėtingu transformacijos laikotarpiu. Antra, straipsnyje siekiama išnagrinėti, kaip Lietuvoje formavosi naujos ES sampratos, įvertinti jų ateities perspektyvas šioje šalyje. Trečia, atkreipiamas dėmesys į diskusijas dėl potencialių eurointegracijos kaštų, ypač susijusių su Ignalinos atomine elektrine ir Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi. Pradėjus derybas dėl įstojimo į ES, buvo suvokta, jog narystė Bendrijoje turės ne tik privalumų, bet ir trūkumų. Nepaisant to, Europa lieka Lietuvos politinio identiteto šerdis ir atramos taškas tautos saugumui ir tolimesnei raidai.Reikšminiai žodžiai: Identitetas; Integracija; Stojimas; Tapatybė; Transformacija; Accession; EU; European Union; Identity; Integration; Lithuania; Reforms; Europos Sąjunga (European Union).

ENDesire to belong to 'Europe', expressed primarily through the integration into the European Union, has been the dominant theme in the Lithuanian political discourse after the end of the Cold War. Remarkably, despite the perceived threat to sovereignty and further exposure to Western culture, Lithuanians have remained largely positive about the project. This article aims to explore the national identity constructions vis-a-vis Europe in this newly independent country where European integration has been largely perceived to anchor the processes of transformation. First, I analyse how European integration has been accommodated into the dominant version of national identity. Secondly, I look at the emerging conceptualisations of the EU and its future in the Lithuanian debate. Finally, I consider the debates about costs the integration process, particularly in relation to Ignalina nuclear plant and Kaliningrad oblast. This article concludes with a look at the future of the debate. [text from author]

DOI:
10.1080/0955757032000096147
ISSN:
0955-7571
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/37103
Updated:
2017-10-14 00:10:29
Metrics:
Views: 8
Export: