Apie kai kuriuos Vakarų Lietuvos priesaginius oikonimus

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Apie kai kuriuos Vakarų Lietuvos priesaginius oikonimus
Alternative Title:
On some suffixed oikonyms of Western Lithuania
In the Journal:
Kalbos kultūra. 2009, 82, p. 34-40
Keywords:
LT
Akmenė; Joniškis; Jurbarkas; Kelmė; Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Kretinga; Mažeikiai; Plungė; Raseiniai; Skuodas; Šiauliai. Šiaulių kraštas (Šiauliai region); Šilalė; Šilutė; Tauragė; Telšiai; Lietuva (Lithuania); Vietovardžiai. Toponimai / Toponyms; Tikriniai vardai. Onomastika / Onomastics. Proper names.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje tiriami Vakarų Lietuvos vakarų aukštaičių arealo priesaginiai oikonimai, kurie yra padaryti iš asmenvardžių, turinčių deminutyvinės ar panašios reikšmės afiksą. Išskiriamoji oikonimo morfema aptariamais atvejais tėra struktūrinis, bet ne darybinis elementas. Vakarų Lietuvoje didelės dalies oikonimų su -aliai, -yčiai, -ikai, -ikiai, -uičiai, -učiai, -uižiai, -užiai pamatiniais žodžiais eina asmenvardžiai (pavardės arba pravardės), savo struktūroje turintys afiksus -alis, -ytis, -ikas, -ikis, -uitis, -utis, -uižis, -užis. Tai nėra produktyvūs dariniai, nors ir pasirodo tam tikruose kompaktiškuose plotuose. Oikonimai pateikiami pagal priesagas (abėcėlės tvarka), pradedant nuo pačio šiaurvakarinio Lietuvos pakraščio ir toliau slenkant į pietus ir į rytus. Minėtame plote rasti oikonimai su -aliai (27), -eliai (49), -yčiai (10), -ikiai (22), -uičiai (4), -učiai (78), -ūčiai (2), -ūkai (3), -uliai (5), -uižiai (2), -užiai (7). Kai kurie aptariamieji struktūros elementai yra universalesni, pavyzdžiui, su priesagomis -aliai, -učiai, -ūkai yra daugiau priesaginių oikonimų, kitų, pvz., su -yčiai, -ikiai, -uičiai, -uižiai, -užiai aptinkama tik po vieną kitą iš atskirų rajonų. Ar šie formantai, perimti iš funkcionuojančių ar rekonstruotų asmenvardžių, yra invaziniai ar reliktiniai, pasakyti sunku, kol nėra pakankamai ištirti antroponimų klodai; pažymėtina tik tai, kad oikonimai su formantais -yt- ir -ik- paplitę beveik visoje Prūsų Lietuvos teritorijoje.Reikšminiai žodžiai: Vakarų Lietuva; Oikonimai; Western Lithuania; Oikonyms.

ENThe paper offers an overview of pluralia tantum oikonyms spread in western Lithuania and derived from personal names with the help of the diminutive suffixes -alis, -ytis, -ikas, -ikis, -ulis, -uitis, -uižis, -utis, -užis. These are derivatives with the structural elements -aliai, -yčiai, -ikai, -ikiai, -uliai, -uičiai, -uižiai, -učiai, -užiai. The oikonyms have been collected from 15 districts of Western Lithuania: Akmenė, Mažeikiai, Skuodas, Kretinga, Klaipėda, Plungė, Telšiai, Kelmė, Šilutė, Šilalė, Taurage, Raseiniai, roughly covering the area of Lowlanders (žemaičių) and Jurbarkas, Joniškis and Šiauliai, or the area of Western Highlanders (aukštaičių). The results of the investigation are rather tentative. [From the publication]

ISSN:
0130-2795
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/28090
Updated:
2018-12-17 12:39:38
Metrics:
Views: 25    Downloads: 7
Export: