Antano Škėmos "Izaokas" JAV etninių literatūrų kontekste

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Antano Škėmos "Izaokas" JAV etninių literatūrų kontekste
Alternative Title:
Antanas Škėma's "Isaac" in the context of USA ethnic literatures
In the Journal:
Acta litteraria comparativa. 2006, Vol. 2, p. 73-82
Keywords:
LT
Diskriminacija. Konfliktai / Discrimination. Conflict; Kultūrinė asimiliacija / Cultural assimilation; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Tremtis. Tremtiniai / Deportees. Exile; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje Antano Škėmos tekstai perskaitomi naudojantis Amerikos etninių mažumų (literatūros) teorijomis, keliančiomis klausimus apie amerikiečių nacionalizmo formavimąsi, piliečių ir migrantų santykį su valstybe bei tautinių ir etninių mažumų diskriminacijos problemas. Siekiama pagrįsti, kad Škėma, kaip ir kai kurie kiti to meto Amerikos mažumų rašytojai, savo kūriniuose kėlė galios ir rasizmo, multietninės visuomenės, asimiliacijos bei žiaurumo klausimus, kuriuos sprendė ne tiek lietuviškojo nacionalizmo, kiek Amerikoje vykstančių diskusijų apie rasizmą ir antisemitizmą kontekste. Amerikos literatūros kontekste Škėma stebina savo tekstų panašumu ne į garsiąją Beat generation ar kitus baltųjų Vakarų literatūros tekstus, o į etninį to laiko Amerikos modernizmą. Regimos Škėmos kūrinių paralelės ne vien su Waltu Whitmanu ar Ernstu Hemingway'umi, bet ir su tokiais autoriais kaip Ralphu Ellisonu, Richardu Wrightu ar skandalinguoju James'u Baldwinu. Labiausiai į akis krinta seksualumo, žiaurumo, beprotybės temos, vulgari kalba, rašymas, kaip pasipriešinimas bendruomenių stereotipams. Šios paralelės yra neatsitiktinės, nes užgriebęs lietuviškojo nacionalizmo ir asimiliacijos temą, Škėma, panašiai kaip ir Mackus, turėjo susidurti ir su amerikietiškojo nacionalizmo problema. Tai yra, jis pasinaudojo daugiarasėje Amerikos visuomenėje esančiomis įtampomis, brėždamas paralelę tarp nacionalinių konfliktų Lietuvoje bei rasinių ir etninių konfliktų Amerikoje. Kaip ir afroamerikiečių rašytojai, Škėma kėlė savo tapatybės išsaugojimo klausimą ne bendruomenės, o visos Amerikos lygiu.Reikšminiai žodžiai: Amerikos lietuvių literatūra; Asimiliacija; Egzilio literatūra; Lietuvių-afroamerikiečių santykiai; Lietuvių-žydų santykiai; Nacionalizmas; Postpozityvistinis realizmas; Rasizmas; Tapatybė; American relations; Assimilation; Assimilation, identity; Exile literature; Identity; Lithuanian American Literature; Lithuanian Jewish relations; Lithuanian-African; Nationalism; Postpositivist realist theory; Racism; Racism, Lithuanian Jewish relations, Lithuanian-African American relations.

ENIn this article, I suggest re-reading the work of Lithuanian writer Algimantas Škėma from the point of view of American Ethnic literatures. My main argument is that Škėma's text engages in conversation on the topics of violence and racism that are coming from his experience of American culture in the USA and his desire to extrapolate the conversations about racism to the problem of assimilation and anti-Semitism that the Lithuanian community in exile had to face. Coming from the critical studies of whiteness and post positivist realist theory, I read his story "Izaokas" as rethinking the concept of whiteness, race and ethnicity in the American context and considering alliances of marginalized characters as a response to their existential situation in the USA. [text from author]

ISSN:
1822-5608
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/19304
Updated:
2020-07-28 20:26:22
Metrics:
Views: 54    Downloads: 19
Export: