Sraigių perdirbimo savikainos kalkuliavimo metodikos tobulinimas

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Sraigių perdirbimo savikainos kalkuliavimo metodikos tobulinimas
Alternative Title:
Improvement of methodology for calculation of snails' processing cost
In the Journal:
Keywords:
LT
Apskaita / Accounting; Verslas / Business; Išlaidos / Expenditure.
Summary / Abstract:

LTGamintojų sėkmę rinkoje lemia jų produkcijos konkurencingumas. Įsitvirtinimas rinkoje priklauso nuo produktų kokybės ir nuo gamybos išlaidų tiems produktams pagaminti. Išlaidų formavimąsi įmonėje lemia ir priimami valdymo sprendimai. Tinkamų sprendimų priėmimas priklauso nuo turimos informacijos apie išlaidas. Ši informacija gaunama iš tokių šaltinių, kaip finansinė apskaita, savikainos skaičiavimas. Tyrime analizuojama gamybos įmonės vynuoginių sraigių perdirbimo išlaidų apskaitos ir savikainos skaičiavimo metodika bei pateikiami pasiūlymai jai tobulinti, atskleidžiama produktų savikainos sudėtis, nagrinėjami savikainos apskaičiavimo metodai. Visos gamybos išlaidos, kurios įskaitomos į gaminamos produkcijos savikainą, skirstomos į tiesiogines ir netiesiogines išlaidas. Produktų savikainos kalkuliavimo (gamybos išlaidų priskyrimo konkretiems gaminiams ir įskaičiavimo į jų savikainą) metodika teisės aktų nėra reglamentuota, todėl tokią metodiką kiekviena įmonė sukuria savarankiškai, atsižvelgdama į vykdomos veiklos (gaminamos produkcijos) organizavimo ir technologinius ypatumus. Pagal gamybos tipą išskiriami užsakyminis ir procesinis savikainos skaičiavimo metodai. Vykstant gamybai, dažnai gaunama pagrindinė ir šalutinė produkcija. Todėl būtina pasirinkti tinkamus kompleksinės gamybos išlaidų paskirstymo būdus.Tyrimas atskleidė, kad gamybos įmonė vynuoginių sraigių savikainai skaičiuoti taiko procesinį savikainos skaičiavimo metodą. Savikainos skaičiavimo objektas yra trijų produkcijos rūšių (kalibruotos sraigių mėsos, kalibruotų kiautų ir klijuotų kiautų) savikaina. Įmonė į gaminamų produktų savikainą įskaito tik žaliavų ir gamybos darbuotojų darbo užmokesčio išlaidas (tiesiogines gamybos išlaidas). Taigi, gaunama produktų savikaina nėra tiksli. Todėl rekomenduojama į ją įtraukti ir paskirstytas produkcijos rūšims netiesiogines gamybos išlaidas. Savikainos apskaičiavimas leidžia įvertinti, kiek ir kokių išlaidų patiriama gaminant produktus, padeda priimti sprendimus - kokiu būdu ir kokias konkrečias gamybos išlaidas galima sumažinti. Reikšminiai žodžiai: produktų savikaina, produktų savikainos skaičiavimo metodai, tiesioginės gamybos išlaidos, netiesioginės gamybos išlaidos. [Iš leidinio]

ENThe success of the manufacturers in the market is determined by the competitiveness of their products. Acquisition on the market depends on the quality of the products and on the cost of manufacturing those products. The formation of costs in the company is also influenced by management decisions. Appropriate decision-making depends on available information about cost. This information is received from the sources such as financial accounting, calculation of costs. In order to determine product costing it is essential to choose a proper system for cost accounting and product costs. However, the methodology for calculating the costs of products (the classification of processing costs for specific products and their inclusion in their cost) is not regulated by legislation, therefore, companies, when calculating it, face with problems because such methodology is created by each company independently, referring to the organisation of the activity (processed production) and technological peculiarities. The aim of the research was to develop the methodology for calculating the cost of processing edible snails (Helix pomatia). The research analyses the methodology for calculating the accounting and costs of a production company and proposes improvements for it, discloses the composition of the product costs, analyses the costing methods. After analysing the literature, it can be seen that the product costs are usually described as a qualitative indicator of the economic activity of a company, which shows the costs of the company, related to the production and realisation.Referring to the nature of the business decisions made, several different indicators of product costs, which have an independent purpose are calculated. The production costs of products are mostly often calculated. All production costs, which are included into the product costs, are divided into direct and indirect costs. In the process of production, the main and secondary production is often obtained. Therefore, it is necessary to choose the appropriate methods for distributing complex production costs. The study revealed that the production company applies cost calculation method to calculate the cost of edible snails (Helix pomatia). The object of the cost calculation is of three types of production (calibrated snails meat, calibrated shells and glued shells). The company only includes the expenses of salaries and raw materials (direct production costs) into the costs of production of items. However, the cost of the products, obtained in this way, is not accurate. Therefore, it is recommended to include indirect production costs (disposable items, low-value assets, additional materials, water, electricity, gas, purchased services, depreciation of production facilities and equipment) for distributed product types.The criteria for allocating indirect costs must reflect, as fairly as possible, the relationship between the distribution of costs and the production and sales of products for which these costs are allocated. Therefore, various criteria for the allocation of indirect costs (costs of basic raw materials, costs of wages and salaries of key production workers, number of key production staff, direct production costs, etc.) are suggested for the different types of expenses. When comparing the estimated costs of all types of production, also including indirect costs, the costs of all types of production increased from 0.10 to 0.88 Eur. While summarising the results of the research, it can be stated that the cost calculation allows us to estimate how much and what costs are incurred in the process of making the products, helps to make decisions - in what way and what specific production costs can be reduced. Key words: product costs, product claculation methods, direct costs, indirect costs. [From the publication]

ISSN:
2538-7928; 2538-7960
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/103986
Updated:
2023-09-18 19:24:35
Metrics:
Views: 3
Export: