Gedimino laiškai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Gedimino laiškai
Editors:
  • Narbutas, Sigitas, sudarymas, vertimas [com, trl]
  • Kuolys, Darius, įvadas, komentarai [aui, cwt]
Publication Data:
Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2023.
Pages:
63 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Apie Gedimino laiškus / Darius Kuolys — Pirmasis Gedimino laiškas; Antrasis Gedimino laiškas; Trečiasis Gedimino laiškas; Ketvirtasis Gedimino laiškas; Penktasis Gedimino laiškas; Šeštasis Gedimino laiškas; Septintasis Gedimino laiškas — Popiežiaus legatų pasiuntinių pranešimas apie kelionę į Vilnių pas Gediminą — Šaltiniai.
Keywords:
LT
14 amžius; Gediminas, apie 1275–1341, Lietuvos didysis kunigaikštis; Popiežius Jonas XXII; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Epistoliarinė literatūra / Epistolary literature; Vertimas / Translation.
Reviews:
Summary / Abstract:

LTMus pasiekę Gedimino laiškai – svarbiausias tų laikų Lietuvos pasakojimas apie valdovą ir jo kurtą valstybę. Paprastai minimi šeši išlikę, 1322–1325 metais lotyniškai rašyti, Lietuvos valdovo laiškai. Vis dėlto esama ir septinto, ypatingo, vokiškai sukurto ir į lotynų kalbą netrukus išversto Gedimino laiško: tai dalis sutarties, sudarytos Vilniuje 1323-iųjų spalio 2-ąją tarp Lietuvos ir Livonijos žemių valdytojų. Išskyrus pirmą, popiežiui Jonui XXII (g. apie 1244, 1316–1334) adresuotą, laišką, kurio parašymo data ir vieta nenurodytos, kiti šeši laiškai tikrai sukurti Vilniuje. Gedimino laiškus reikšmingai papildo, jų parašymo aplinkybes ir turinį aiškina, sostinės gyvenimo tikrovę atveria dar vienas išlikęs to laiko dokumentas – 1324-ųjų lapkričio 3-iąją į Vilnių pas Lietuvos valdovą atvykusių popiežiaus legatų pasiuntinių pranešimas. Jame – viešų valdovo kalbų citatos. [...]. [Iš teksto, p. 8]

ISBN:
9786094253447
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/100808
Updated:
2023-12-11 19:51:56
Metrics:
Views: 59
Export: