Kas ką gauna, kada ir kaip: partijų ir interesų grupių sąveika Europos demokratijose

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Kas ką gauna, kada ir kaip: partijų ir interesų grupių sąveika Europos demokratijose
Editors:
  • Krupavičius, Algis, sudarymas [com]
  • Šarkutė, Ligita, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Mykolo Romerio universitetas, 2021.
Pages:
162 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Įvadas — 1. Interesų grupės ir politinės partijos: panašumai ir skirtumai: Interesų grupės: iš kur jos?; Interesų grupės ir Vidurio Rytų Europos kontekstas; Interesų grupių sandara ir tipologija; Interesų grupių funkcijos ir poveikis; Partijos ir šiuolaikinė demokratija; Partijų ir visuomenės sąveika; Partijų ir interesų organizacijų santykiai — 2. Partijų ir interesų grupių sąveikos analizės modelis: Įvadas; Politinių partijų ir interesų grupių sąveikos specifika ir galimos analizės dimensijos; Metodai ir duomenys; Lietuvos interesų grupių žemėlapis; Interesų grupių apklausa; Politinių partijų apklausa; Išvados — 3. Partijų ir interesų grupių sąveika: Įvadas; Lietuvos partinė sistema ir politinės partijos; Interesų grupių ir valstybės santykiai; Lietuvos nacionalinių interesų grupių apklausa; Partijų ir interesų grupių sąveikos analizė; Išvados — 4. Gyvenimas atskirai kartu: partijų ir interesų grupių sąveika Belgijoje: Įvadas; Silpni ar stiprūs ryšiai?; Belgijos partinė sistema ir jos politinės partijos; Partinės sistemos ir interesų grupių politikos pokyčiai; Belgijos interesų grupių tyrimas; Politinių partijų ir interesų grupių sąveika Belgijoje; Išvados —5. Interesų grupės ir politinės partijos Ispanijoje: Ispanijos interesų grupių sistema; Ispanijos politinė sistema; Ispanijos interesų grupių ir politinių partijų sąveika; Interesų grupių tyrimas; Išvados — 6. Partijų ir interesų grupių sąveika: Slovėnijos atvejis: Įvadas; Interesų grupių ir politinių partijų santykių konceptualizacija; Profsąjungų ir politinių partijų bei partinių vyriausybių santykių modeliai ir jų veiksniai; Profsąjungų ir politinių partijų santykių Slovėnijoje modeliai bei veiksniai; Išvados — 7. Partijų ir interesų grupių sąveika naujose ir senose demokratijose — Priedai — Apie autorius.
Keywords:
LT
Ispanija (Spain); Izraelis (Israel); Slovėnija (Slovenia); Lietuva (Lithuania); Judėjimai / Movements; Politinės partijos / Political parties.
Summary / Abstract:

LTŠioje kolektyvinėje monografijoje analizuojama kertinių demokratinio politinio gyvenimo institucijų – politinių partijų ir interesų grupių / organizacijų – sąveika. Tyrimas atliktas kaip tarptautinio „Lyginamojo interesų grupių tyrimo“ projekto (CIGS) dalis. Partijų ir interesų grupių sąveikos analizė grindžiama klasikine amerikiečių politologo H. Lasswello politikos kaip proceso, kurio metu sprendžiama, „kas ką gauna kada ir kaip“, samprata ir logika. Be Lietuvos atvejo, jame analizuojamos Belgijos, Ispanijos, Slovėnijos patirtys, taip pat lyginamos naujųjų ir senųjų Europos demokratijų partijų ir interesų organizacijų santykių praktikos. Esminis paradoksas, kurį atskleidžia atlikti tyrimai, kad partijų ir interesų grupių santykius tirtose šalyse galima palyginti su Šriodingerio katės eksperimentu. Jame yra studijuojama katė, kuri tuo pat metu yra ir gyva, ir mirusi dėl ankstesnio atsitiktinio įvykio. Partijų ir interesų grupių tyrimai keturiose Europos demokratijose atskleidė, kad partijų ir interesų organizacijų sąveikos yra menkai institucionalizuotos, fragmentiškos, savanaudiškos, jas iš esmės negalima aprašyti kokiu nors nuoseklesniu teoriniu modeliu, galiausiai jas menkai paaiškina ir normatyvinė atstovaujamosios demokratijos teorija. Monografijos pabaigoje aptariamos naujos galimos politinių partijų ir interesų grupių tyrimų kryptys. [Anotacija knygoje]

ISBN:
9786094880186; 9786094880193
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/96020
Updated:
2023-08-30 08:47:13
Metrics:
Views: 20    Downloads: 6
Export: