Šiaurės šalys Lietuvos užsienio politikoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Šiaurės šalys Lietuvos užsienio politikoje
In the Book:
Keywords:
LT
Lietuva (Lithuania); Politika / Politics; Užsienio politika / Foreign policy; Tarptautinis bendradarbiavimas / International cooperation.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje bus siekiama įvertinti Lietuvos ir Šiaurės šalių santykių raidą po 2004 m., siekiant atsakyti į pagrindinį klausimą: kaip Lietuvai pavyko įgyvendinti siekį užtikrinti kuo didesnę Baltijos ir Šiaurės šalių regionų integraciją, taip užsitikrinant ir kuo didesnį Šiaurės šalių politinį ir ekonominį buvimą Lietuvoje, ir didesnę Šiaurės šalių paramą Lietuvos užsienio politikos tikslams? Atsakant į šį klausimą, būtina įvertinti: pirma, ar Lietuvai pavyko užsitikrinti Šiaurės šalių paramą Rytų kaimynystės politikai; antra, ar Lietuvai pavyko pagerinti bendradarbiavimą su Šiaurės šalimis saugumo ir gynybos politikos srityje; trečia, kaip Lietuvai sekėsi užtikrinti Šiaurės šalių paramą Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekiui; ketvirta, kaip buvo plėtojama Lietuvos finansinė ir ekonominė partnerystė su Šiaurės šalimis. Šie klausimai geriausiai rodo, kuo santykiai su Šiaurės šalimis Lietuvai svarbiausi: tai Šiaurės šalių parama Lietuvai siekiant kurti saugią kaimynystę Rytų erdvėje ir kuo labiau integruotis su Šiaurės šalimis saugumo ir gynybos, energetikos bei ekonominėje ir finansų srityse. Straipsnio struktūra perteikia nuoseklų bandymą į šiuos klausimus atsakyti. Prieš to imantis, bus trumpai apžvelgta Lietuvos ir Šiaurės šalių politinių santykių raida, siekiant geriau atskleisti santykių dinamiką ir kontekstą. [Iš Įvado]Reikšminiai žodžiai: Užsienio politika; Politiniai santykiai; Šiaurės šalys; Bendradarbiavimas; Foreign politics; Political relations; Nordic countries; Cooperation.

ISBN:
9786094594588
Related Publications:
Changes and adjustment in the foreign policy of Lithuania during Dalia Grybauskaitė's presidency / Tomas Janeliūnas. Journal of Baltic studies. 2021, vol. 52, no. 2, p. 221-244.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/93464
Updated:
2022-01-23 20:50:30
Metrics:
Views: 44
Export: