Ambicingas dešimtmetis : Lietuvos užsienio politika, 2004-2014

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ambicingas dešimtmetis : Lietuvos užsienio politika, 2004-2014
Alternative Title:
Ambitious decade: Lithuanian foreign policy, 2004-2014
Editors:
Jakniūnaitė, Dovilė, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2015.
Pages:
503 p
Notes:
Autoriai: Karolis Aleksa, Valentinas Beržiūnas, Dovilė Jakniūnaitė, Tomas Janeliūnas, Diana Jurgelevičiūtė, Justinas Lingevičius, Raimonda Miglinaitė, Arūnas Molis, Inga Stanytė-Toločkienė, Tomas Vaišnoras, Galina Vaščenkaitė, Ramūnas Vilpišauskas. Bibliografija.
Contents:
Įvadas — Kaip kalbėsime apie 2004–2014 m. Lietuvos užsienio politiką? / Dovilė Jakniūnaitė — Lietuvos užsienio politikos tyrimai iki 2004 m. / Valentinas Beržiūnas — Lietuvos tarptautinis subjektiškumas: kokia mažoji valstybė? / Diana Jurgelevičiūtė — Tapatybinės įtampos: Michailo Golovatovo paleidimo atvejis / Justinas Lingevičius — Santykiai su Rusija: dešimt nestabilaus stabilumo metų / Dovilė Jakniūnaitė — Lietuvos ir Lenkijos strateginė partnerystė: retorinė mirtis ir praktinis gyvenimas / Galina Vaščenkaitė — Lietuva ir Baltarusija: pusiausvyros paieškos / Tomas Janeliūnas — Santykiai su Latvija bei Estija ir Baltijos šalių bendradarbiavimas / Valentinas Beržiūnas — Šiaurės šalys Lietuvos užsienio politikoje / Karolis Aleksa — Lietuvos Europos politika: prioritetai ir jų (ne)įgyvendinimas / Ramūnas Vilpišauskas — Lietuva ir ES Rytų politika: tarp permainų ir tęstinumo / Inga Stanytė-Toločkienė — Išorinė bendroji ES energetikos politika ir Lietuvos interesai / Arūnas Molis, Tomas Vaišnoras — Lietuvos galios šaltiniai: veikla tarptautinėse organizacijose / Tomas Janeliūnas, Raimonda Miglinaitė — Saugumo sampratos kaita: nesaugumas didėjant saugumui / Diana Jurgelevičiūtė — Lietuvos gynybos ir saugumo politika / Karolis Aleksa — Santykių su JAV dilemos: kas mainais už saugumą? / Diana Jurgelevičiūtė — Svarbiausi Lietuvos vidaus ir užsienio politikos įvykiai 2004–2014 m. — Pagrindinės vartojamos santrumpos — Pagrindinė literatūra — An Ambitious Decade: Lithuanian Foreign Policy 2004–2014. Summary — Apie autores ir autorius.
Keywords:
LT
Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija).
Summary / Abstract:

LTKolektyvinę monografiją sudaro 15 skyrių, kurių autorės ir autoriai – Lietuvos užsienio politikos tyrėjai ir ekspertai. Čia siūlomi skirtingi būdai konceptualizuoti Lietuvos užsienio politikos pokyčius (ar jų nebuvimą) nuo įstojimo į ES ir NATO iki 2014 m. Atsakymų ieškoma analizuojant Lietuvos santykius su kaimynėmis (Rusija, Lenkija, Baltarusija, Baltijos ir Šiaurės šalimis), tapatybinius procesus, veiklą tarptautinėse institucijose, diskusijas dėl saugumo politikos. Šie analizės pjūviai galiausia leidžia atsakyti į klausimą, kokią Lietuvą konstruoja jos užsienio politika – kaip, sprendžiant iš retorikos, valstybė suvokia save ir savo vietą pasaulyje.

ISBN:
9786094594588
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/54466
Updated:
2022-02-25 16:15:51
Metrics:
Views: 190
Export: