Vištyčio žydai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Vištyčio žydai
In the Book:
Keywords:
LT
Vištytis; Lietuva (Lithuania); Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTStraipsnio tikslas - pristatyti Vištyčio žydų bendruomenę, jos istoriją, tradicijas, buitį, ir, svarbiausia, - žmones, jų gyvenimus bei tragiškus likimus. Tyrimo metodas - istorinis aprašomasis. "Prieš karą žydas buvo Lietuvos peizažo dalis: kur tik eitum, buvo galima pamatyti karvę, valstietį, arklį, žydą ir dviratį", - sako istorikas ir Lietuvos seimo narys Emanuelis Zingeris. Antrojo pasaulinio karo metu beveik visa Lietuvos žydų bendruomenė per nacių okupaciją buvo sunaikinta. Pats baisiausias ir tragiškiausias laikotarpis Lietuvos, o taip pat ir Vištyčio žydams buvo 1941 metų antroji pusė, kai buvo nužudyta apie 80 procentų tuo metu Lietuvoje gyvenusių žydų. Nacių barbariškumas sunaikino šimtmečiais kurtą žydų kultūrą. Ir sunaikino ją tuomet, kai ji buvo pasiekusi savo epogėjų. [Iš straipsnio, p. 556]Reikšminiai žodžiai: Vištytis; Žydų bendruomenės; Žydų paveldas; Sinagogos; Vištytis; Jewish communities; Jewish heritage; Synagogues.

ISBN:
9786099567112
Related Publications:
  • Lietuvos žydai : prarasto pasaulio aidas / sudarė Yves Plasseraud ir Henri Minczeles ; iš prancūzų kalbos vertė Elena Belskytė ir Liucija Baranauskaitė. Vilnius : Baltos lankos, [2000]. 309 p.
  • Lietuvos žydai / sudarytojai. Vilnius : Baltos lankos, 2012. 567 p.
  • Lietuvos žydų kelias : nuo XIV amžiaus iki XXI a. pradžios / Solomonas Atamukas. Vilnius : Alma littera, 2007. 535, [1] p.
  • Synagogues in Lithuania / Aliza Cohen-Mushlin, Sergey Kravtsov, Vladimir Levin, Giedrė Mickūnaitė, Jurgita Šiaučiūnaitė-Verbickienė. Vilnius : Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2010-2012. 2 t.
  • Žydai Lietuvoje : istorija, kultūra, paveldas / [sudarytojos. Vilnius : R. Paknio leidykla, 2009. 309 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/91998
Updated:
2022-03-03 19:43:47
Metrics:
Views: 45
Export: