Iracionali investuotojų elgsena finansų rinkose

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Iracionali investuotojų elgsena finansų rinkose
In the Book:
Finansų rinkų įžvalgos. D. 1 / atsakingoji redaktorė Irena Mačerinskienė. Vilnius: Mykolo Romerio universitetas, 2013. P. 71-173
Contents:
Įvadas — Iracionali individualių investuotojų elgsena ir jos tyrimų ištakos. Racionalios ekonominės elgsenos tyrimai ir kritika ; Iracionali individualių investuotojų elgsena ir jos tyrimų ištakos — Iracionalią individualių investuotojų elgseną formuojančių veiksnių tyrimo kryptys. Investuotojų kognityvinės klaidos ir jų tyrimo kryptys ; Investuotojų emocinės klaidos ir jų tyrimo kryptys — Investavimo sprendimų priėmimas elgsenos finansų kontekste — Iracionali investuotojų elgsena ir finansų rinkos anomalijos. Rinkos anomalijų formavimosi prielaidos bei pasireiškimas finansų rinkoje ; Iracionalios investuotojų elgsenos ir sprendimų poveikis rinkos anomalijų formavimuisi — Išvados.
Keywords:
LT
Finansai. Kapitalas / Finance. Capital; Investicijos / Investments; Psichologija / Psychology; Rinka. Rinkodara / Market. Marketing.
Summary / Abstract:

LTInvestuotojų elgsenos supratimas prasideda nuo ją formuojančių veiksnių pažinimo. Pripažįstant, kad ekonominė elgsena neapsiriboja tik kokybine rinkos įvykių bei kiekybine duomenų analize, bet atspindi ir ekonominių subjektų šių įvykių bei duomenų suvokimą, supratimą ir vertinimą, pažymima ir subjektyvumo svarba priimant investavimo sprendimus. Investavimo sprendimas priklauso nuo įvairių veiksnių ir dažnai yra paremtas fundamentalia arba technine analize, todėl ekonomiškai racionalaus žmogaus (homo economicus) koncepcijos šalininkai teigia, kad investuojantis žmogus pasirenka tą įmonę, kuri atneš daugiausiai ekonominės naudos. Kalbant apie tobulą rinką ir beveik idealias prielaidas, kurios pasitelkiamos, formuojant teorinius rinkos modelius ir lyginant juos su realybe, tampa akivaizdu, kad modeliai neveikia, kaip norėtume. Racionalaus ateities konstravimo ribotumai kyla iš supaprastintų abstrakčių ir idealių prielaidų, nesugebančių įvertinti visų rinkos veiksnių, rinkos dalyvių asmeninių savybių bei jų elgsenos ypatumų. [Iš straipsnio, p. 72]Reikšminiai žodžiai: Finansai; Ekonomika; Iracionalumas; Racionalumas; Investuotojai; Elgsena; Tyrimai; Rinka; Koncepcijos; Psichologija; Finance; Economics; Irrationality; Rationality; Investors; Behavior; Research; Market; Concepts; Psychology; Lithuania.

ISBN:
9789955195146
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/91816
Updated:
2022-02-24 21:38:52
Metrics:
Views: 115
Export: