Bernardas Brazdžionis (1907-2002)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Bernardas Brazdžionis (1907-2002)
In the Book:
Lietuvių literatūros istorija: XX amžiaus pirmoji pusė. Kn. 2 / sudarytojas Rimantas Skeivys. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2010. P. 479-505
Keywords:
LT
Bernardas Brazdžionis; Panevėžys; Pasvalys; Lietuva (Lithuania); Literatūros istorija / Literary history.
Summary / Abstract:

LTPoetas, redaktorius, kritikas, literatūros istorikas Bernardas Brazdžionis gimė 1907 m. vasario 14 d. Stebeikėliuose, Panevėžio apskrityje. 1908 m. visa šeima išvyko į JAV, ten po ketverių metų gimė dukrelė Marytė. 1914 m. Brazdžioniai grįžo į Lietuvą ir apsigyveno Žadeikių kaime netoli Pasvalio. Tėvas Jonas Brazdžionis už Amerikoje uždirbtus pinigus troško nusipirkti ūkį, tačiau nuvertėjus pinigams teko pasitenkinti nedideliu 8 ha sklypu bei iš valsčiaus gautu dviejų galų dvaro ūkvedžio namu. Po žemės reformos šeima neteko ir tų kruvinu prakaitu uždirbtų 8 hektarų, todėl tėvas išvyko į Argentiną. Grįžo su kukliu uždarbiu, iš kurio sugebėjo įsigyti tik porą belgiškų arklių, ir vertėsi išvežiodamas prekes. Šeima persikėlė gyventi į Biržus. Poeto asmenybę formavo glaudus ryšys su šeima, iš savo artimųjų jis perėmė tai, ką šie turėjo geriausia. Polinkį į dainą ir grožį jis tikriausiai paveldėjo iš savo senelio, taip pat Bernardo, kuris gyveno Rugajuose, už kelių kilometrų nuo Žadeikių, buvo dainininkas ir pasakotojas, dainų kūrėjas. Motina, griežta katalikė, giliai tikinti moteris, įskiepijo sūnui pasitikėjimą Bažnyčia, pagarbų požiūrį į religiją. Iš tėvo jaunasis poetas perėmė meilę gimtajam kraštui, sugebėjimą jausti glaudų ryšį su tėvyne, kad ir kur bebūtum. [Iš straipsnio, p. 479]Reikšminiai žodžiai: Bernardas Brazdžionis; Bernardo Brazdžionio kūryba; Rašytojai; Poetai; Bernardas Brazdžionis; Bernardas Brazdžionis creation; Writers; Poets.

ISBN:
9786094250415
Related Publications:
Lietuvių literatūros vagoje : straipsnių rinkinys / Juozas Girdzijauskas. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2006. 933 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90492
Updated:
2022-01-31 09:40:15
Metrics:
Views: 28
Export: