Juozapas Albinas Herbačiauskas (1876-1944)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Juozapas Albinas Herbačiauskas (1876-1944)
In the Book:
Lietuvių literatūros istorija: XX amžiaus pirmoji pusė. Kn. 2 / sudarytojas Rimantas Skeivys. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2010. P. 115-132
Keywords:
LT
Juozapas Albinas Herbačiauskas (Józef Albin Herbaczewski); Juozapo Albino Herbačiausko kūryba; Baltarusija (Belarus); Lankeliškiai; Marijampolė; Prienai; Vilkaviškis; Lietuva (Lithuania); Literatūros istorija / Literary history.
Summary / Abstract:

LTJuozapas Albinas Herbačiauskas - rašytojas, publicistas, vertėjas ir kultūros veikėjas, rašęs lietuvių ir lenkų kalbomis, gyvenęs tiek Lietuvoje, tiek ir Lenkijoje. Jis gimė 1876 m. spalio 20 d. Suvalkijoje, Vilkaviškio apskrityje, Lankeliškiuose, Stolaukelių sodžiuje, zakristijono Kajetono Herbačiausko (kitur - Gerbačiausko, Garbuko) ir Marijos Magdalenos Linkaitės, kilusios iš žemaičių bajorų Gedgaudų giminės, šeimoje. Vlado Sirutavičiaus teigimu, pats rašytojas savo giminę kildino iš Baltarusijos, o Lietuvos mokslų akademijos Rankraščių skyriuje saugomi iš Gudijos į Prienų apylinkes atsikėlusių Herbačiauskų, tiksliau - Horbačiauskų, bajorystės įrodymo dokumentai (1822 m. lapkričio 14 d.). Mokėsi Herbačiauskas Marijampolės gimnazijoje, iš kurios buvo pašalintas dėl pas jį rastos uždraustos lietuviškos spaudos. Mykolas Biržiška nurodo, kad pas rašytojo tėvą buvo aptiktas kalendorius lenkiškais rašmenimis, o kaltę prisiėmęs sūnus Juozapas Albinas. 1894 m. pašalintas iš Marijampolės gimnazijos, vengdamas caro žandarų persekiojimų, jis pasitraukė į Lenkiją. [Iš straipsnio, p. 115]Reikšminiai žodžiai: Juozapas Albinas Herbačiauskas; Rašytojai; Juozapo Albino Herbačiausko kūryba; Jozef Albin Herbaczewski; Writers; Jozef Albin Herbaczewski creation.

ISBN:
9786094250415
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90434
Updated:
2022-01-28 21:04:53
Metrics:
Views: 100
Export: