Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus kūrybos poveikis ir sklaida

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus kūrybos poveikis ir sklaida
In the Book:
Senosios Lietuvos literatūra, 1253-1795 / sudarė Sigitas Narbutas. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2011. P. 188-196
Keywords:
LT
17 amžius; Motiejus Kazimieras Sarbievijus (Mathias Casimirus Sarbievius); Barokas / Baroque; Jėzuitai / Jesuits; Literatūros teorija ir kritika / Literary science and criticism.
Summary / Abstract:

LTMotiejus Kazimieras Sarbievijus SJ buvo viena žymiausių asmenybių ne tik literatūriniame, bet ir kultūriniame XVII a. Lietuvos gyvenime, palikęs ženklus, kurių prasmes šifruojame iki šiol. Jo kūryba apėmė du skirtingus klodus: jėzuitas buvo ir vienas iš talentingiausių XVII a. lotyniškai rašiusių poetų, ir vienas iš įžvalgiausių Baroko literatūros teoretikų. Sarbievijaus poetiniai kūriniai pasižymi Antikos ir krikščionybės įvaizdžių bei vertybių sinteze, Renesanso ir Baroko idėjinių bei estetinių koncepcijų sąveika, puikiai įvaldytų metrinių sistemų įvairove, poetinio talento ir meistriškumo darna. Dėl šių savybių jo kūryba kitiems poetams tapo lotyniškos poezijos etalonu, imitacijos pavyzdžiu, moralinių, estetinių ir filosofinių vertybių matu, taip pat minčių, temų, įvaizdžių lobynu. [Iš straipsnio, p. 188]Reikšminiai žodžiai: Motiejus Kazimieras Sarbievijus; Jėzuitai poetai; Literatūros teoretikai; Baroko literatūra; Mathias Casimirus Sarbievius; Jesuit poets; Literary theorists; Baroque literature.

ISBN:
9786094250491
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90345
Updated:
2022-01-19 18:59:44
Metrics:
Views: 58
Export: