Dangaus miestas : Vilniaus vienuolynų palikimas Bažnytinio paveldo muziejuje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Dangaus miestas: Vilniaus vienuolynų palikimas Bažnytinio paveldo muziejuje
Editors:
Vasiliūnienė, Dalia, pagalbinis tekstas, pratarmė, sudarymas [aui, aui, com]
Publication Data:
Vilnius : Bažnytinio paveldo muziejus, 2020.
Pages:
353 p
Notes:
Tekstų autoriai: Martynas Jakulis, Liudas Jovaiša, Dalia Vasiliūnienė. Bibliografija ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė — Senieji Vilniaus vienuolynai — Pranciškonai: Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia ir vienuolynas; Šv. Mikalojaus bažnyčia — Bernardinai: Šv. Pranciškaus Asyžiečio ir šv. Bernardino Sieniečio bažnyčia ir vienuolynas — Dominikonai: Šventosios Dvasios bažnyčia ir vienuolynas; Lukiškių Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia ir vienuolynas; Verkių Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčia ir vienuolynas — Karmelitai: Šv. Jurgio bažnyčia ir vienuolynas; Visų Šventųjų bažnyčia ir vienuolynas — Jėzuitai: Šv. Jono Krikštytojo ir šv. apaštalo evangelisto Jono bažnyčia ir kolegija; Šv. Kazimiero bažnyčia ir profesų namai; Šv. Ignoto (Ignaco Lojolos) bažnyčia ir naujokynas; Šv. arkangelo Rapolo bažnyčia ir terciatas; Kilmingųjų kolegija — Bernardinės: Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia ir vienuolynas — Bazilijonai: Švč. Trejybės cerkvė ir vienuolynas — Benediktinės: Šv. Kotrynos Aleksandrietės bažnyčia ir vienuolynas — Laterano kanauninkai: Antakalnio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia ir vienuolynas — Basieji karmelitai ir karmelitės: Šv. Teresės Avilietės bažnyčia ir vienuolynas; Šv. Juozapo bažnyčia ir vienuolynas; Užnerio Šv. Teresės Avilietės bažnyčia ir rezidencija — Bonifratrai: Vilniaus Šv. Kryžiaus bažnyčia ir vienuolynas — Atgailos kanauninkai: Užupio Šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčia ir vienuolynas — Augustinai: Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia ir vienuolynas — Misionieriai: Viešpaties Žengimo į dangų bažnyčia ir vienuolynas — Trinitoriai: Antakalnio Viešpaties Jėzaus bažnyčia ir vienuolynas; Trinapolio Švč. Trejybės bažnyčia ir vienuolynas — Vizitės: Švč. Jėzaus Širdies bažnyčia ir vienuolynas — Šaritės: Savičiaus g. špitolė; Vaikelio Jėzaus špitolė; Vilniaus generalinė špitolė — Summary — Santrumpos — Literatūra apie Vilniaus vienuolynus — Katalogo literatūros santrumpos.
Keywords:
LT
18 amžius; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Kolegijos / Colleges; Muziejai / Museums; Vienuolijos / Monasteries; Bažnyčia / Church.
Summary / Abstract:

LTLeidinyje pristatomi Bažnytinio paveldo muziejuje esantys dailės kūriniai, kurių kilmė tvirtai ar hipotetiškai siejama su senaisiais Vilniuje ir jo priemiesčiuose kadaise buvusiais vienuolynais. Aiški užduotis tik iš pirmo žvilgsnio atrodė nesunkiai įveikiama. Didžiausias iššūkis buvo atrinkti objektus, apie kuriuos bus rašoma knygoje. Ir ne todėl, kad jų buvo labai daug, o priešingai - todėl, kad tik nedaugelį jų buvo galima be abejonių susieti su kuriuo nors Vilniaus vienuolynu. Įvairiu laiku iš kitų Europos kraštų į Vilnių atvykusios ir XVII-XVIII a. čia suklestėjusios skirtingų ordinų vienuolių bendruomenės carinės Rusijos okupacijos laikotarpiu buvo visiškai sunaikintos, o pirmaisiais XX a. dešimtmečiais pradėjusios atsigauti, Antrojo pasaulinio karo bei pokario metais ir vėl buvo negailestingai užgniaužtos. Šimtmečiais turtintos ir puoštos Vilniaus vienuolynų bažnyčios mūsų dienas pasiekė, galima sakyti, ištuštėjusios. Jų altoriai buvo išgriauti, o vertybės išgrobstytos, sunaikintos, išblaškytos po muziejus arba išslapstytos po atokias vyskupijos parapijas. Tyrinėti ir bandyti apsaugoti vienuolynų paveldą sovietmečiu nebuvo galimybių, ir tik pastaraisiais nepriklausomybės dešimtmečiais vienuolynų kultūra besidomintys tyrėjai valstybinėse saugyklose, įvairiose vyskupijos bažnyčiose atrado ir identifikavo nemažai Vilniaus vienuolynams kadaise priklausiusių paveikslų, skulptūrų, liturginių indų, reikmenų. Remiantis juose pavaizduotais siužetais, simbolika, muziejų inventoriais, retais ikonografiniais šaltiniais ar tiesiog įrašais ant kūrinių, buvo išaiškinta ankstesnė jų priklausomybė. Tačiau šis procesas neužbaigtas, nes dalis puikių Bažnytinio paveldo muziejuje esančių kūrinių išliko nebylūs, o jų istorija - neatskleista. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Lietuvos bažnytinio paveldo muziejus; Katalikų bažnyčia; Vienuolijos; Lietuvos vienuolynai; Naujokynai; Profesų namai; Kolegijos; Kilmingųjų kolegija; Fundacijos; Ecclesiastical heritage museum; Cathoilic church; Monasteries; Lithuanian monasteries; Novice; Professed house; Colleges; Colleges of nobles; Foundations.

ISBN:
9786098151190
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/88523
Updated:
2022-09-18 13:37:20
Metrics:
Views: 46
Export: